De media (Telegraaf, Nu) spraken er schande over: beelden vanuit een Apache waarop te zien is hoe zo’n 12 mensen in een buitenwijk van Bagdad onder vuur worden genomen door de helikopter, gelekt materiaal uit 2007. Volgens de klokkenluiders van WikiLeaks zou het gaan om journalisten van Reuters en zouden statieven zijn aangezien voor raketwerpers (RPG’s). Nu is gebleken dat zelfs WikiLeaks de beelden suggestief heeft geknipt en de Amerikaanse aanval wellicht rechtvaardig(er) was dan jij en ik dachten.

LiveLeak heeft extra beeldmateriaal dat niet in de ingekorte (meest populaire) versie van het WikiLeaks filmpje is te zien, het filmpje waar iedereen zijn schande over uitsprak.

Het geknipte origineel van WikiLeaks

Opmerkelijker is misschien nog wel dat Julian Assange – mede-oprichter WikiLeaks en notoire hacker – inmiddels heeft toegegeven (FoxNews.com*) dat er wellicht mannen in de groep waren die AK-47’s en/of RPG’s droegen.

“Based upon visual evidence I suspect there probably were AKs and an RPG, but I’m not sure that means anything. Nearly every Iraqi household has a rifle or an AK. Those guys could have just been protecting their area.”

Leuk en aardig, maar de LiveLeak beelden bevestigen een conversatie tussen de bemanning van de Apache en grondtroepen die laten weten vanuit het gebied waar de ‘journalisten’ zich begaven bestookt te worden door small arms fire. Het maakt een misverstand van Amerikaanse zijde in ieder geval wel begrijpelijker. Een misverstand omdat onder de 12 doden inderdaad twee journo’s van Reuters waren.

* Ik ben áltijd negatief over Fox als nieuwsbron omdat zij het stereotype zijn van een slecht geïnformeerde Amerikaanse samenleving en bias verslaggeving. In dit geval heb ik toch naar een artikel van de nieuwszender gelinkt omdat ik het heb gebruikt als bron voor de de uitspraak van Assange.