Gisteren publiceerde Wired een interview met Ethan McCord, een 33-jarige Irak-veteraan, vader van 3 kinderen en aanwezig bij de ‘moordpartij’ waar de wereld via WikiLeaks lucht van kreeg. McCord bevestigt dat er zowel AK’s als een RPG werden aangetroffen bij de lichamen van de groep mannen die verslaggevers van Reuters vergezelde en ook dat er in een nabij gelegen straten vuurgevechten gaande waren. Interessanter zijn de Amerikaanse rules of engagement en de machocultuur binnen het leger na een dergelijk incident.

Deze rules of engagement – afspraken ten tijde van oorlog – maakten het mogelijk om voor de betrokken Apache helikopter het vuur te openen op een busje omdat deze gewonde militanten en/of wapens zou oppikken. Als McCord en enkele anderen bij de lichamen aankomen en de twee kinderen in het busje opmerken proberen zij deze te helpen. Van hun superieuren krijgen ze daarna te horen dat ze de gewonden moeten laten voor wat het is en het gebied moeten beveiligen.

Over de groep mannen: “I doubt that they were a part of that firefight. However, when I did come up on the scene, there was an RPG as well as AK-47s there… You just don’t walk around with an RPG in Iraq, especially three blocks away from a firefight…”

Als hij later bij zijn meerdere aangeeft nogal een klap te hebben gekregen van het aanzicht van de gewonde kinderen: “I was called a pussy and that I needed to suck it up and a lot of other horrible things. (…) I was told that I needed to get the sand out of my vagina… So I just sucked it up and tried to move on with everything.”

Over de ‘grapjes’ die de boordschutter van de Apache maakt: “[..] That’s a coping mechanism. I’m guilty of it, too, myself. You joke about the situations and what’s happened to push away your true feelings of the matter. (…) There’s no easy way to kill somebody. (…) That stays with you. And cracking jokes is a way of pushing that stuff down.”

McCord heeft samen met een ander lid van Bravo Company 2-16 – te zien in de WikiLeaks video – een open brief aan de slachtoffers en nabestaanden van die dag geschreven.