Toen ik bezig was met een onderzoek voor mijn studie vroeg ik mij ineens af wat sociale netwerken doen met de profielen van omgekomen soldaten. Onlangs was er nog het verschrikkelijke nieuws over twee Nederlandse mariniers in Uruzgan, beide onder de 30 en één van hen had een profiel op Hyves. Dit blog en sommige nieuwssites schromen niet om dan een link naar deze persoonlijke pagina’s te plaatsen, het geeft de jongens en meiden die de hoogste prijs betalen een gezicht. Alsof heel Nederland ze kent. De menselijke factor achter het nieuws. Hoe gaan Facebook en Hyves überhaupt met sterfte van leden om? Is er een policy voor?

Facebook laat in een reactie weten dat ze tot dusver geen contact hebben gehad met het Amerikaanse leger of het Pentagon over de profielen van overleden soldaten, er is namelijk al een aparte ‘memorial state’ beschikbaar. Een profiel gaat dan in rouw – dit is ook het geval als Facebook krijgt te horen dat iemand is overleden (soldaat of niet) – waardoor de status van de gebruiker blanco is, deze wordt verwijderd uit groepen en de privacy instellingen overschakelen op ‘Only Friends’.

Facebook De complete reactie van Facebook:
“When it comes to our attention that a user has passed away, we put the profile in a Memorial State.  In the Memorial State, certain profile sections and features are hidden from view to protect the privacy of the departed.  We encourage users to utilize groups and group discussions to mourn and remember the deceased.

Please note that a few attributes of Facebook profiles change after it is in the Memorial State: status is removed, deceased users are removed from the groups they belonged to, and their privacy settings are changed to ‘Only Friends’ so that only their friends can see the Memorial Profile.

The accounts can be deleted by specific request: most family members presfer the Memorialized Profile, but deletion is possible.”

Hyves laat in een reactie weten:
“Wij hebben direct contact met het Ministerie van Defensie en maken daar per geval in overleg met de nabestaanden afspraken over het Hyvesaccount.”

UPDATE 19 maart 2012: Als je veel belangrijke online accounts hebt wil je er misschien over nadenken deze op een veilige plek onder te brengen, ook wanneer je onverwachts het loodje legt. Polle de Maagt (bekend van het internet) schreef dit artikel met uitleg over hoe hij al zijn gegevens niet alleen onderbracht bij 1Password, maar de toegang in twee fysieke (!) kluizen heeft liggen.