Nee, hij is niet mijn biologische broer, maar het is wel zijn biologische moeder. Zestien jaar geleden schonk zij op – hou je vast – 16-jarige leeftijd het leven aan hem in Mobile, Alabama. De vader is… onbekend. Zijn adoptieouders zijn een Joodse vrouw met ambities tot musical-zangeres en een boerenzoon uit Sioux Falls, South Dakota, maar het nieuwe gezin strijkt neer in Madison, Wisconsin (bijna 1100 mijl verderop) waar ze vandaag de dag wonen. Mijn bro bedacht enkele maanden geleden dat zijn biologische moeder wellicht op Facebook zou staan…

Bingo.

Nu dus 32 jaar, inmiddels getrouwd (niet met zijn biologische vader) en nog steeds woonachtig in Alabama. Doordat ze de achternaam van haar man heeft aangenomen was het niet met zekerheid te zeggen of het echt zijn moeder zou zijn, maar na het eerste contact via Facebook bleek dat wel degelijk het geval. In een eerste bericht liet ze weten elk jaar Happy Birthday voor hem gezongen te hebben.

Enkele dagen geleden vloog zij naar Madison toe om hem en zijn ouders te ontmoeten. Ik kon me alleen maar voorstellen hoe merkwaardig het moet zijn een jonge vrouw te ontmoeten die je niet kent, maar die jou wel het leven heeft geschonken. Waar ga je het over hebben?