Het puilt hier werkelijk waar uit met berichten over het falende privacybeleid van Facebook. De afgelopen dagen circuleerde er overal filmpjes waarop duidelijk te zien was hoe je met een paar klikken accounts van ‘vrienden’ kon kapen en misbruiken. Gelukkig is er iets tegen te doen, denk ik. Handig is een lijstje van 7 zaken op Facebook waarmee je onmiddellijk zou moeten stoppen, als je identiteit je lief is. Facebook lanceerde vervolgens nieuwe knoppen en hendels om de gaten in het systeem te dichten. Wired riep om een ‘open alternatief’. Eén van die potentiële alternatieven – Diaspora – haalt trouwens veel geld op bij toekomstige supporters (lees ook ‘Diaspora’s curse’). Enfin, na de klik een manier om écht te controleren of jouw Facebook veilig is.

ReclaimPrivacy.org biedt een open-source tool aan om je profiel eens goed te bekijken. Vervolgens geeft de tool in je browser simpelweg aan of je info op straat ligt of niet en of je vrienden het via andere programma’s en applicaties per ongeluk kunnen verspreiden.

Om de test uit te voeren sla je deze link (sleep ‘m naar je favorieten of bladwijzers toe) op, log je in bij Facebook en open je de link. De test verschijnt direct in beeld.

Omdat ik er wel van hou op het randje te leven: binnenkort leg ik uit hoe je alle contactpersonen uit je telefoon combineert met alle e-mailadressen en persoonlijke gegevens van je Gmail contactenlijst. Livin’ on the edge baby!