Gmail contacten op je Android smartphone

Vrijdag 21 Mei 2010 | 13:30 uur
Google

Ik had zelf telefoonnummers op mijn SIM kaart, extra contactpersonen op het geheugen van mijn oude telefoon en e-mailadressen bij zowel Outlook als Gmail opgeslagen. Misschien heb jij zelfs nog wel een illuster blackbook om alles in te noteren. Niet echt handzaam. Toen ik bij het overzetten van mijn telefoonlijst naar m'n nieuwe telefoon constateerde dat de namen continu afgesloten werden met '/1' en de SIM ook nog eens vol was werd het tijd voor een alternatief. Dat alternatief is Google Contacts, dezelfde contactenlijst die beschikbaar is in Gmail.

Hoewel mijn HTC (met Android 2.1 dat door Google is ontwikkeld) vanuit de doos Gmail en Talk bevat en er standaard mogelijkheden zijn om zowel je kalender als Gmail te synchroniseren, is er geen hele simpele manier om je Google contacten te gebruiken als telefoonlijst. Toch is dit wat we gaan doen:

Let op! Onderstaande tutorial heb ik geschreven op basis van mijn eigen HTC Desire, maar de menu's zullen in ieder geval voor HTC-telefoontjes niet veel verschillen. Aanvullingen van andere merken en types zijn uiteraard welkom in de reacties!

Stap 1: Backup
We gaan een paar files rondschuiven en voor de zekerheid slaan we alle bestaande gegevens op. Ga naar Contacten en selecteer het menu > Importeren/Exporteren > Exporteer naar SD-kaart > Telefoon. Doe dit nogmaals, maar dan naar je SIM: menu > Importeren/Exporteren > Exporteer naar SD-kaart > SIM. Nu staan alle gegevens van je SIM én telefoon op je SD-kaart die bij de meeste smartphones is meegeleverd.

Omdat ik veel e-mailadressen in Gmail had staan, heb ik deze voor de zekerheid opgeslagen. Login bij Gmail > Contacts > Export (rechts bovenin) en kies voor Google CSV om deze te downloaden.

Stap 2: Importeren naar Google
Ga weer naar Contacten > menu > Importeren/Exporteren > Importeren van SD-kaart > kies voor je Google account.

In het hoofdmenu kan je nu onder Instellingen > Accounts en Synchronisatie > Google je contacten synchroniseren. Het kan gebeuren dat er nu een waarschuwing op je telefoon en/of op Gmail komt dat alle 'oude' contacten verwijderd zullen worden. Doe dit niet, er is nu wel een grote kans dat je dubbele contactpersonen hebt (de bestaande en degene die van je telefoon komen), maar die kan je in Gmail heel makkelijk samenvoegen.

Stap 3: Duplicaten uit je telefoon verwijderen
Als alles goed is gegaan is je telefoonlijst een enorme rotzooi. Contacten van je SIM, telefoon én Gmail worden allemaal apart vermeld. Dit kun je uitschakelen door naar Contacten > menu > Weergeven te gaan en alleen Google aan te vinken.

Omdat de meeste telefoons automatisch ook de SIM en telefoon contacten in je telefoonlijst laden heb ik beide helemaal leeg gehaald (don't worry, als je ze ooit nodig hebt, heb je een backup). Ga terug naar Contacten > menu > Weergeven en kruis SIM en telefoon weer aan, Google uitvinken. Nogmaals menu >Verwijderen > menu > Alles Selecteren > Verwijderen. Vergeet niet Google weer aan te vinken en de rest weer uit.

Duplicaten kan je in Gmail eenvoudig samenvoegen: ga naar Contacts en vink alle noteringen van één persoon aan. Bovenin het menu klik je op More actions > Merge contacts. Je krijgt nu een overzicht van de gegevens, je kunt eventueel nog aanpassingen maken en alles staat weer netjes bij elkaar.

Onder Contacten staan nu alle contacten (e-mail, telefoon, social media etc.), in je telefoonlijst alleen mensen waarvan je het telefoonnummer hebt. Wel zo handig.

Nadelen
Het lijkt getuige deze uitleg een heel gedoe, maar dat valt echt mee. Wel jammer dat er - gezien alle mogelijkheden tot synchronisatie - niet gewoon één knop is om je Gmail contacten in te laden.

De profielfoto die mensen in Gmail gebruiken is ook te zien op je telefoon, maar Google schaalt de foto's altijd terug naar 64x64 pixels. Jammer, want op je heldere, grote telefoonscherm ziet dat er dus niet uit.

Voordelen
Geen gedoe meer met beperkte SIM kaartjes en onvolledige gegevens, al je contacten zijn nu overal en altijd beschikbaar. Zeer handig als je straks weer overstapt op een nieuwe telefoon.

Deze contacten zijn makkelijk in Gmail aan te passen, maar ook aanpassingen (en nieuw opgeslagen nummers) gedaan op je telefoon zijn vrijwel direct zichtbaar in Gmail.

De standaard Gmail groepen 'Vrienden', 'Familie' en 'Collega's' zijn ook te gebruiken op je telefoon. Als je veel gebruikte contactpersonen als snelkoppeling op je telefoon zet ontstaat er een nieuwe groep: 'Starred in Android'.

Als je mobiel gestolen wordt
Laat zo snel mogelijk je SIM-kaart blokkeren zodat de dief niet op jouw kosten kan bellen, SMS'en en internetten. Dit moet je meestal (vreemd genoeg) telefonisch doen. Voor het gemak heb ik even de links met informatie per provider opgedoken zodat je dat in ieder geval niet zelf hoeft te doen: T-Mobile, Hi, KPN, Vodafone, Telfort en Ben (PDF).

Mijn telefoon werd in mei 2011 gestolen, maar had geen smartphone voorhanden dus ik kon niet bij mijn Gmail contacten. Gelukkig stonden de meest belangrijke telefoonnummers nog op mijn nieuw verkregen SIM.

Het gebruiken van Google voor het opslaan van contacten is ideaal. Echter, in mijn contactenlijst zitten zowel zakelijke als privécontacten. Graag zou ik middels ‘Weergave’ een onderscheid willen maken, nl. privécontacten tijdens privétijd, zakelijke contacten tijdens werktijd.
Dat ik dit eventueel dagelijks handmatig zou moeten omzetten zou ik voor lief nemen. Echter, ik zie hiertoe niet de mogelijkheid. Klopt deze analyse?

Aldert - 18-11-’10 16:48

Het is wel mogelijk om bij Google contacts (via Gmail bijv.) groepen aan te maken (Contacts > New Group… aan de linkerkant van het scherm) en hier zie je standaard groepen als Vrienden en Collega’s. Als je vervolgens op je Android telefoon naar Contacten gaat en dan het tweede tabje neemt (deze heet Groepen) krijg je dus alle contacten in die groep te zien.

Zelf gebruik ik nog al eens http://www.androidforums.com want daar zijn veel vragen al beantwoord (ook per telefoon!). Wel in het Engels trouwens.

Logfather - 18-11-’10 19:50

Stel: ik zet al mijn contacten op een Google-account.
(superhandig: alles op tel. en op Gmail e.d.)

Maar wat nu als ik geen internet heb?
(buitenland, elders ver weg van beschaafde wereld…)
Dan heb ik toch ook geen toegang tot mijn contacten??

(zijn die google-contacten ook op te slaan op de mobiel zelf, zonder alles nog een keer in te moeten voeren??)

hulp is welkom ;-)

Joop - 11-01-’11 14:42

Goede vraag! Ik gebruik mijn Gmail/Google contacten nu al weer een tijdje op mijn telefoon en kan melden dat je daar GEEN internet voor nodig hebt.

Ik denk dat deze in een soort cache-geheugen worden vastgehouden. Hetzelfde met bijvoorbeeld een Twitter of Facebook applicatie: als je geen internet hebt, worden nieuwe berichten niet bijgewerkt, maar je kunt eerder opgehaalde data wel gewoon zien.

Geen probleem dus, ik heb ook lang niet altijd mijn 3G aan (Wi-Fi alleen thuis eigenlijk) omdat je bij elke provider behalve T-Mobile altijd aan een fair-use gebruik zit. Geen internet, toch die contacten van Google bij de hand!

Logfather - 11-01-’11 22:41

ik heb een x10 mini. deze moet voor reparatie opgestuurd worden. Ik heb nu een oudere mobiel geleend…op mijn simkaart staan dus geen contacten.. iemand een idee hoe ik deze op mijn leentelefoon ga krijgen.. op de sim kunnen er maar 100.. ik heb er veel meer.. alle werkinstellingen staan er op.

mijn telefoon wordt gerepareerd. ik denk dat ze alles gaan resetten.. ben ik dan al mijn telefoonnummers kwijt of kan de google account nummers weer gemakkelijk terug halen/ inloggen als mijn telefoon is gemaakt.

ik hoop dat jullie een antwoord hebben.
marijke

marijke - 02-02-’11 21:30

Even voor de duidelijkheid: AL je contacten staan in je Google account opgeslagen? In dat geval raak je ze nooit kwijt en kun je ze op elke telefoon waarop je een Google-account kunt toevoegen weer oproepen. Ik kan me voorstellen dat het leentoestel geen smartphone is met die functie..?

Als ze je eigen telefoon resetten en je account automatisch op synchroniseren staat ben je dus alles kwijt van je Google/Gmail account. Vraag dus of ze dit niet doen!!! Of de koppeling met je Google account eerst even weghalen zodat de contacten daarvan niet worden aangepast. Hoor graag of je het hebt kunnen oplossen.

Logfather - 02-02-’11 22:14

Vroeger had je van die groene hokjes op straat, met een telefoon erin. Ideaal. Kon ook nooit gejat worden. Hooguit ruitje ingetrapt.

Robert - 29-05-’11 14:57

Echt super handig je uitleg over de contacten, ik liep hier al de hele middag mee te worstelen.
Nu heb ik nog wel even een vraag voor ik verder ga:

Ik heb dus mijn contacten van mijn telefoon en van mijn sim opgeslagen op mijn SD kaart middels zo’n Vcard file, welke ik dus ook kan openen en kopieren naar mijn pc, zodat ik het daar ook op backup heb staan.
Nu heb ik voor het gemak mijn Gmail contacten(waren er maar een paar) verwijderd en wil ik mijn contacten in die 2 Vcard files gaan uploaden naar mijn google account.
Echter, wanneer ik in mijn HTC DHD naar contacten-menu-weergeven ga, zie ik nog steeds bij
> Google (490) dus 490 contacten staan, terwijl dus mijn gmail leeg is qua contacten. Hoe zet ik deze op 0? Ik weet dat je dubbele contacten kunt samenvoegen, maar wanneer je dan zo’n ‘dubbel’ contact opent in je telefoon, staat sommige informatie er dus ook 3x in bij die contactpersoon en is onnodig. Dit wil ik dus voorkomen door op voorhand die 490 contacten van google te verwijderen van mijn telefoon.

Andere vraag: Is het mogelijk om nieuwe contacten op te slaan als zowel google als op je telefoon?

Rudy - 13-07-’11 16:07

Weet je zeker dat je Google/Gmail contacten leeg zijn? Soms blijven mensen in groepen zitten… als je op Contacts klikt in Gmail, kijk dan even goed door alle groepen heen.

Om zowel als Google en als telefoon/SIM contacten op te slaan moet je deze (denk ik) gewoon tweemaal opslaan, in één keer gaat dat niet lukken.

Logfather - 15-07-’11 18:47

Ik heb al mijn contacten in Gmail staan toch zit er ergens iets niet goed. Mijn oude contacten uit mijn vorige mobiel heb ik overgezet op mijn nieuwe Samsung. De verjaardagen van deze contacten komen keurig netjes in de agenda van mijn Samsung te staan. Deze verjaardagen staan ook keurig in de agenda van mijn Gmailaccount. Echter nieuwe ingevoerde contacten, inclucief verjaardagen zie ik wel terug in de agenda als ik inlog op mijn Gmailaccount maar niet terug in de agenda op mijn Samsung. Het maakt niet uit of ik de contacten invoor via Gmailaccout of rechtstreeks op mijn Samsung. Heb ik iets fout gedaan of zie ik iets over het hoofd?

Ann - 08-08-’11 12:15

Meestal krijg je bij het invoeren van contacten de mogelijkheid dit op SIM, Google of iets anders te doen. Zou dat het verschil zijn?

Logfather - 12-08-’11 17:06

Mijn vraag is; hoe krijg ik foto van de contactpersoon te zien bij het ontvangen van sms. Het is nu maar raden wie mij een bericht stuurt.

JE - 13-08-’11 01:00

Op het moment dat je Google, Twitter en/of Facebook aan een contactpersoon koppelt (of alleen Google contacten inlaad) gaat de telefoon zelf opzoek naar een profielfoto van één van die netwerken. Hiervoor moet de eerste keer wel internetverbinding zijn natuurlijk.

Die foto komt terug bij SMS, bellen, contactenlijsten etc. etc.

Logfather - 14-08-’11 20:23

Oke, maar dan een volgende hoe krijg ik Google (ik neem aan dat DAT mijn Gmail contacten zijn, die bijna allemaal een profielfoto hebben)in/op de telefoon, nu staan ze alleen als “telefoon” contacten (weliswaar dubbel) maar nog niet als Google.En op hetb beginscherm van berichten widget zie ik alleen nog maar een.het telefoonnummer van de gene die mij sms-t.

EJ - 17-08-’11 00:28

Daar gaat dit artikel over? Ik weet niet wat voor telefoon of besturingssysteem je hebt, maar smartphones kunnen over het algemeen allemaal overweg met een Google/Gmail account. Op het moment dat deze koppeling gemaakt is kun je in de contactenlijst aangeven welke ‘type’ contacten te gebruiken (vanaf SIM, vanaf telefoon of bijv. Facebook / Google). Dit is voor Android ook omschreven in dit artikel.

SMS gaat altijd via een telefoonnummer dus dat zal de reden zijn dat je alleen het nummer ziet.

Logfather - 17-08-’11 07:32

Hoi,
Ik heb een HTC Wildfire S, contacten in Google aangemaakt en opgeslagen, de contacten naar sim gekopieerd.
Wanneer ik via bleutooth in de auto de nummers op mijn radio opzoek, krijg ik maar een gedeelte te zien. Hoe kan dit?

Richard - 09-12-’11 17:21

Hoi Richard, ik gebruik zelf geen Bluetooth connectie in de auto dus ik kan je vraag niet goed beantwoorden. Kan het te maken hebben met een maximaal aantal contacten? Mijn advies is om je vraag op http://www.androidforums.com te stellen of om te Googlen op Wildfire + type Bluetooth set / radio installatie.

Succes!

Logfather - 10-12-’11 14:55

Hoi,
Ik heb een probleem met de contactgroepen beheer, in mijn gmail account heb ik een grote contactlijst,Gmail maakt immers van iedereen een contact aan.
Ik heb deze opgedeeld in diverse groepen. Echter alle groep worden gekopieerd naar mijn HTC Sensation (Android). En dat is wat ik niet wil, ik wil slechts één bepaalde groep naar mijn HTC gekopieerd cq gesynchroniseerd hebben.

Hoe los ik dit op?

snrob - 07-02-’12 16:48

Dit is inderdaad vervelend, bij mijn weten is alleen volledige synchronisatie mogelijk.

Wel kan je in de telefoon zelf aangeven alleen contacten weer te geven met een telefoonnummer. Ook kan de DW Contact Group Manager applicatie handig zijn, deze vervangt deels de mogelijkheden in je telefoon of via Google Contacts waardoor je meer controle krijgt over je contacten en groepen. Op deze site kan je er meer over vinden (http://www.blog.dw-p.net) ik hoop dat je daarmee geholpen bent. Succes!

Logfather - 07-02-’12 17:02

Hoi Jeffrey,

Ik wil vanuit een oldskool Nokia mijn contacten naar mijn nieuwe Experia ARC S zetten. De 300 contacten passen niet op mijn SIM, dus probeer ook via google contacts over te zetten. Via nokia pc suite heb ik een csv bestand aangemaakt, maar als ik het importeer in contacts, dan komen alle gegevens in het tekstveld te staan ipv in het veld telefoonnummer. Het inladen van de contacten in mijn Experia gaat vervolgens wel, maar omdat de telefoonnummers bij info staan kan ik de nummers niet gebruiken om te bellen.
Het is mogelijk een probleem waar je nooit mee te maken hebt gehad, maar hopelijk heb je toch een truc om mijn nummers in het juiste veld te krijgen.
Gr Martien
PS ik heb de kolomhoofden ook aangepast naar de namen zoals googlecontacts.

Martien - 19-04-’12 22:40

Hoi Martien, hier heb ik inderdaad geen ervaring mee. Helpt het als je de kolommen waarin de telefoonnummers staan in Excel bij Celeigenschappen op ‘Getal’ zet?

Logfather - 20-04-’12 19:00

Ik begrijp dat gmail word gesynchroniseerd met je telefoon. Maar ik wil het andersom. Ik heb een nieuwe telefoon met geen enkel contact. Heb in gmail 31 contacten ingevoerd en die wil ik op mijn telefoon zetten maar dat lukt niet.

marcel0138 - 19-05-’12 20:48

Hoi Marcel,

Dit artikel gaat juist over het maken van verbinding met Gmail. Zodoende heb je Gmail contacten op je telefoon en andersom. Met een Android telefoon lukt dat erg eenvoudig, maar zonder te weten wat voor of welk toestel je hebt, kan ik je niet veel verder helpen helaas.

Logfather - 20-05-’12 13:46

Ik heb op deze manier al tijden mijn contacten in android en mijn gmail account gesynchroniseerd. Maar ik merk soms ineens dat er contacten verwijderd worden, die ik juist wel had willen toevoegen. Waar kan je instellen welke handeling voor gaat?

In mijn specifieke geval: het zijn meestal contacten die ik alleen via gmail heb toegevoegd, die dan wekenlang prima werken in gmail. Maar als ik ze ook op mijn telefoon wil hebben, en ik ga dan synchroniseren, dan zet hij ze niet over van gmail naar android, maar verwijderd ze juist uit gmail.

Iemand tips hoe ik dit kan voorkomen?

Sanniesan - 31-05-’12 15:22

Hoi Sanniesan, ik ben gewend dat een telefoon altijd kan synchroniseren, hierdoor blijven je Google contacten en die op je telefoon continu gelijk. Wat voor telefoon heb je? Kijk ook even bij je synchronisatie instellingen wat is aangevinkt en wat niet. Succes!

Logfather - 31-05-’12 22:56

Dank voor je duidelijke uitleg. Toch heb ik nog even een vraag. Ik heb net mijn contacten overgezet naar Google. Nu zie ik niet alle contacten hierin staan. Zou je mij ajb kunnen vertellen hoe ik dat kan doen?

Alvast bedankt voor je reactie.

Renee - 09-06-’12 00:03

Hoi Renee, misschien heb je bepaalde contacten in groepen staan? Of misschien stonden ze in een groep op je telefoon (‘Starred in Android’ bijvoorbeeld of ‘Familie’) en zijn deze overgenomen..?

Logfather - 10-06-’12 10:05

Wooooow!!! Echt super bedankt voor de goeie tips, ik ben een paar dagen geleden begonnen met m’n leven wat te herorganiseren, door Outlook, Google, en m’n HTC met elkaar te synchen. Agenda, mail, en taken waren gelukt, contacten waren de laatste missing link. Erg goede stap voor stap aanwijzingen. Dank, Carolien

Carolien - 19-06-’12 20:03

Super om te horen!

Logfather - 24-06-’12 13:39

google contacts zijn vlot in mijn smartphone geraakt, maar ik merk nu pas dat extra info die ik voor sommige contacts in google heb opgeslagen (via ‘toevoegen’), niet zichtbaar zijn op mijn android smartphone, terwijl andere info (zoals adressen of opmerkingen bvb) wel netjes zichtbaar zijn.

enig idee hoe dit op te lossen is?

Sam - 11-07-’12 18:26

bij vorige reactie (11-07-12 18u26) hoorde vermeld te zijn: (via ‘toevoegen aangepast’) dwz het zijn geen standaardvelden zoals URL, adres, ….

Sam - 11-07-’12 18:29

Om wat voor extra info gaat het? Ik weet dat de velden op verschillende type toestellen soms anders zijn of wel/niet bestaan t.o.v. Gmail of andere diensten…

Logfather - 13-07-’12 19:47

Ik probeerde mijn contacten van mijn oude telefoon (Samsung galaxy apollo) naar mijn nieuwe telefoon (HTC One S) over te zetten door ze allemaal naar mijn google account te exporteren. De eerste stap ging prima, ik had ze op mijn oude telefoon allemaal van mijn sim naar mijn google account overgezet, maar ik kreeg ze vervolgens met geen mogelijkheid in mijn nieuwe telefoon. Er staan daar wel allemaal andere google contacten in, maar niet die van mijn oude telefoon. Iemand enig idee hoe ik dat voor elkaar kan krijgen?

Maaike - 12-09-’12 21:14

Hoi Maaike,

Als een deel van de Google contacten wel zichtbaar zijn en een deel niet kan het te maken hebben met de ‘groepen’ die je zichtbaar hebt. Als je eenmaal Google contacten activeert moet je alle contacten zien (met een telefoonnummer).

Logfather - 12-09-’12 21:26

Ik kocht een nieuwe Adroid telefoon (Samsung Galaxy Advance) en in de winkel vroeg de verkoper wat mijn Gmail inloggegevens waren. Na deze ingebracht te hebben, toverde hij fluks al mijn Contacten tevoorschijn; ik had namelijk op mijn oude telefoon (HTC Wildfire) een uitnodiging gehad om mijn Contacts bij Google te backuppen.
Mijn vraag is nu: Waar kan ik deze backup op mijn PC vinden en kan ik die daar ook bewerken?

Robert Paul - 25-09-’12 15:30

lijkt me bij mij een moeilijk verhaal te worden: mijn contacten bestand bevat meer dan 4500 namen, op mijn mobiel. kan ik dit bestand buiten mijn
mobiel ook manipuleren, zodat ik er alle “dubbelen” en meer vervuiling kan verwijderen ? Wellicht met een of ander handig tooltje

willem - 12-10-’12 11:19

Ik heb mij ook een samsung gsm en tablet aangeschaft en me laten overhalen de contacten van je telefoon te synchroniseren met google en facebook. Ik heb alle contacten samengevoegd maar er is toch nog een addertje onder het gras.

1: Alle contacten met en zonder nummer komen terecht in mijn telefoonlijst. Dat is vervelend en geeft een nadeel als je iemand wil bellen. Je selecteert dan soms een contact met een e-mailadres. Dit probleem kan je alvast wel oplossen door je contacten in google samen te voegen en de overige te verwijderen.

maar dit is probleem nummero 2:

Nu heb ik mijn telefoonlijst waar alleen contacten met telefoonnummers worden weergegeven zoals het zou moeten maar….er blijft een groot probleem:

als ik naar berichten ga en daar een bericht schrijf voor meerdere contacten, dan worden daar in de contactenlijst ook nog eens contacten met en zonder nummer zichtbaar en het probleem is dat je dan niet kan onderscheiden of dit een contact is met nummer of zonder.

Dit blijft een probleem omdat ik bepâalde contacten alleen met nummer heb en anderen alleen het e-mailadres. Je kan ze niet samenvoegen want van Jefke heb ik bvb alleen z’n nummer en van Gerard alleen een e-mailadres. Er valt daar dus niks samen te voegen.

Nog een nadeel is de contacten onderverdelen in groepen. Je kan dat wel doen maar vergeet het maar om al je contacten op een sim kaart op te slaan. Dat laatste kan je helemaal vergeten.

Dit zijn mijn bevindingen over het synchroniseren van contacten. Zijn er mensen met adviezen? Ik wil alleen telefoonnummers weergegeven zien in mijn contactlijst als ik een sms wil sturen en niet mijn hele e-mailadressenlijst van mensen waar ik geen nummer van heb. In weergaveopties heb ik dit wel aangepast (alleen contacten met nummer weergeven) maar dat werkt alleen voor het telefoonboek, niet voor de berichten.

Wie kan me helpen of heeft suggesties?

Groeten
David

David - 09-01-’13 20:32
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Dit artikel is meer dan een jaar oud, los de onderstaande som op om te reageren.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.