Ik had zelf telefoonnummers op mijn SIM kaart, extra contactpersonen op het geheugen van mijn oude telefoon en e-mailadressen bij zowel Outlook als Gmail opgeslagen. Misschien heb jij zelfs nog wel een illuster blackbook om alles in te noteren. Niet echt handzaam.

Toen ik bij het overzetten van mijn telefoonlijst naar m’n nieuwe telefoon constateerde dat de namen continu afgesloten werden met ‘/1’ en de SIM ook nog eens vol was werd het tijd voor een alternatief. Dat alternatief is Google Contacts, dezelfde lijst met contacten die beschikbaar is in Gmail.

Na de klik volgt een handleiding voor Android, in 2016 heb ik een handleiding geschreven om je Gmail contacten op je iPhone te gebruiken!

Hoewel mijn HTC (met Android 2.1 dat door Google is gemaakt) vanuit de doos Gmail en Talk bevat en er standaard mogelijkheden zijn om zowel je kalender als Gmail te synchroniseren, is er geen hele simpele manier om je Google contacten te gebruiken als telefoonlijst. Toch is dit wat we gaan doen.

Let op! Onderstaande tutorial heb ik geschreven op basis van mijn eigen HTC Desire, maar de menu’s zullen in ieder geval voor HTC-telefoontjes niet veel verschillen. Aanvullingen van andere merken en types zijn uiteraard welkom in de reacties!

Stap 1: Backup

We gaan een paar bestanden rondschuiven en voor de zekerheid slaan we eerst alle bestaande gegevens op. Ga naar Contacten en selecteer het menu > Importeren/Exporteren > Exporteer naar SD-kaart > Telefoon. Doe dit nogmaals, maar dan naar je SIM: menu > Importeren/Exporteren > Exporteer naar SD-kaart > SIM. Nu staan alle gegevens van je SIM én telefoon op je SD-kaart die bij de meeste smartphones is meegeleverd.

Omdat ik veel e-mailadressen in Gmail had staan, heb ik deze voor de zekerheid opgeslagen. Login bij Gmail > Contacts > Export (rechts bovenin) en kies voor Google CSV om deze te downloaden.

Stap 2: Importeren naar Google

Ga weer naar Contacten > menu > Importeren/Exporteren > Importeren van SD-kaart > kies voor je Google account.

In het hoofdmenu kan je nu onder Instellingen > Accounts en Synchronisatie > Google je contacten synchroniseren. Het kan gebeuren dat er nu een waarschuwing op je telefoon en/of op Gmail komt dat alle ‘oude’ contacten verwijderd zullen worden. Doe dit niet, er is nu wel een grote kans dat je dubbele contactpersonen hebt (de bestaande en degene die van je telefoon komen), maar die kan je in Gmail heel makkelijk samenvoegen.

Stap 3: Duplicaten uit je telefoon verwijderen

Als alles goed is gegaan is je telefoonlijst een enorme rotzooi. Contacten van je SIM, telefoon én Gmail staan door elkaar heen. Dit kun je uitschakelen door naar Contacten > menu > Weergeven te gaan en alleen Google aan te vinken.

Omdat de meeste telefoons automatisch ook de SIM en telefoon contacten in je telefoonlijst laden heb ik beide helemaal leeg gehaald (don’t worry, als je ze ooit nodig hebt, heb je een backup). Ga terug naar Contacten > menu > Weergeven en kruis SIM en telefoon weer aan, Google uitvinken. Nogmaals menu >Verwijderen > menu > Alles Selecteren > Verwijderen. Vergeet niet Google weer aan te vinken en de rest weer uit.

Duplicaten kan je in Gmail eenvoudig samenvoegen: ga naar Contacts en vink alle noteringen van één persoon aan. Bovenin het menu klik je op More actions > Merge contacts. Je krijgt nu een overzicht van de gegevens, je kunt eventueel nog aanpassingen maken en alles staat weer netjes bij elkaar.

Onder Contacten staan nu alle contacten (e-mail, telefoon, social media etc.), in je telefoonlijst alleen mensen waarvan je het telefoonnummer hebt. Wel zo handig.

Voordelen

Geen gedoe meer met de zeer beperkte ruimte van SIM kaartjes en onvolledige gegevens, al je contacten zijn nu overal en altijd beschikbaar. Zeer handig als je straks weer overstapt op een nieuwe telefoon.

Deze contacten zijn makkelijk in Gmail aan te passen, maar ook aanpassingen (en nieuw opgeslagen nummers) gedaan op je telefoon zijn vrijwel direct zichtbaar in Gmail.

De standaard Gmail groepen ‘Vrienden’, ‘Familie’ en ‘Collega’s’ zijn ook te gebruiken op je telefoon. Als je veel gebruikte contactpersonen als snelkoppeling op je telefoon zet ontstaat er een nieuwe groep: ‘Starred in Android’.

Nadelen

Het lijkt getuige deze uitleg een heel gedoe, maar dat valt echt mee. Wel jammer dat er – gezien alle mogelijkheden tot synchronisatie – niet gewoon één knop is om je Gmail contacten in te laden.

De profielfoto die mensen in Gmail gebruiken is ook te zien op je telefoon, maar Google schaalt de foto’s altijd terug naar 64×64 pixels. Jammer, want op je heldere, grote telefoonscherm ziet dat er dus niet uit.

Als je mobiel gestolen wordt

Laat zo snel mogelijk je SIM blokkeren zodat de dief niet op jouw kosten kan bellen, SMS’en en internetten. Dit moet je meestal (vreemd genoeg) telefonisch doen. Voor het gemak heb ik even de links met informatie per provider opgedoken zodat je dat in ieder geval niet zelf hoeft te doen: T-Mobile, Hi, KPN, Vodafone, Telfort en Ben (PDF).

Mijn telefoon werd in mei 2011 gestolen, maar had geen smartphone voorhanden dus ik kon niet bij mijn Gmail contacten. Gelukkig stonden de meest belangrijke telefoonnummers nog op mijn nieuw verkregen SIM.