TED brengt over de hele wereld (30 november 2010 weer in Amsterdam) mensen samen voor ideas worth spreading. Tot dusver voor mij onbekend was dat WordCamp een zelfde opzet kent, maar dan voor mensen die vuistdiep in WordPress zitten. Je hebt er voor school vast weleens een opdrachtje mee online moeten zetten, maar dat gepruts is WordPress.org (dus niet .com) al jaren ontstegen. Je kunt er ook al lang niet meer alleen maar blogs mee bouwen en nu ik er zelf dagelijks mee werk vraag ik mij eigenlijk af waarom dit handzame content management systeem (CMS) nog niet genoemd is in ‘het gevecht’ om de macht over het internet. Met WordPress kan je namelijk elke mogelijke site bouwen en dat gebeurt dan ook op grote schaal.

De website van de New York Times? WordPress! Wall Street Journal Magazine? PlayStation.blog? Niet de minste websites (qua functies, maar ook esthetisch) zijn gemaakt met WordPress. Kijk ook even naar deze lijst van mooie designs. Groot voordeel is dat – in tegenstelling tot het wonderschone PivotX waar deze site op draait – de community die er gebruik van maakt gigantisch is. Vragen op fora worden binnen een mum van tijd beantwoord en voor praktisch elke handeling is wel een plugin beschikbaar om ook de onervaren bouwer te bedienen.

Enfin, WordCamp NL dus. Vorig jaar met 170 gasten en een zelfde aantal online kijkers geen slechte start. Dit jaar in Utrecht met ruimte voor 200 man en een nog onbekende lijst met (internationale) sprekers. Bas van der Lans heeft een vrijwillige lijst van bezoekers gemaakt voor het gemak, ik kom zeker op WordCamp én WordPress terug.

Voor de mensen op Twitter, de hashtag om te volgen is #wordcampnl.