Het zat er een beetje aan te komen als je de diverse artikelen over tijdschriften voor de iPad hebt gelezen en mijn enthousiasme deelde: ze vallen keihard tegen. Nauwelijks interactief, mega bestandsgrootte en zelfs slechter dan de bestaande website: zo maar wat commentaar op de iPad versie van nota bene Wired. We hebben ons (ik wel in ieder geval) te makkelijk laten verleiden door gestroomlijnde filmpjes met pompende muziek.

Dit is bijvoorbeeld een demo van de Wired applicatie (nog niet eerder gepubliceerd op dit blog overigens):

Wat heb je nu eigenlijk gezien? Het grote, heldere scherm van de iPad met daarop wat artikelen die voorzien zijn van foto- en videoalbums waar je doorheen kunt klikken of scrollen. Best indrukwekkend, maar in de praktijk blijkt het allemaal minder mooi. Zo zijn álle beelden één grote afbeelding (dit is één verklaring voor de 500mb bestandsgrote, pér uitgave!) en zijn de kleinste animaties meerdere jpg’s en png’s achter elkaar geplakt. Niet echt een subtiele structuur dus en de vraag is dan ook waarom er niet gekozen is voor HTML 5 en CSS (eventueel inclusief JavaScript). Zeker voor de modellen met een kleinere opslagcapiciteit is dit belangrijk.

Een grote tegenvaller wat betreft de content (en hoe deze gemaakt is) dus. Een tegenvaller die niet geheel los staat van Apple’s beslissing om flash te negeren en producent Adobe aan te vallen. Immers, flash heeft zich op het web meer dan bewezen als het aankomt op interactieve en flitsende websites. Hopelijk slaan de iPad ontwikkelaars gauw een andere weg in, want het is onzinnig om alle fouten van de eerste dagen van webdesign over te doen.

Lees meer kritiek en een verhitte discussie op ‘Is This Really The Future of Magazines or Why Didn’t They Just Use HTML 5?’