Red Dead Redemption (Xbox 360 en PlayStation 3) heeft in de hoofdrol de schurk John Marston, voormalig schurk moet ik zeggen. Het is het jaar 1911 en Amerika staat op het punt om het Wilde Westen te verruilen voor een meer geciviliseerde samenleving. Als Marston’s vrouw en zoon door de Bureau of Investigation worden gekidnapt is hij echter gedwongen de leden uit zijn voormalige bende uit te schakelen. De cowboylaarzen passen mij als genoten (deze game is geweldig) en ik ben erg te spreken over de soundtrack. Een kleine indruk als je de game nog niet hebt kunnen spelen.

Net als je denkt dat er geen stoffigere plek op aarde dan Texas bestaat kom ik langzaam over een heuvel heen. Anders dan thuis zijn hier enorme rotsplateaus, bezaait met cactussen en behalve coyotes in het struikgewas weinig leven. Mexico. Ah, dan toch, van achter een heuvel komt iemand mij tegemoet rijden. Als ik dichterbij kom moet ik een lach onderdrukken, niet op een paard, maar op een grote ezel schuifelt de Mexicaan naar me toe. “Hello there Gringo”, en hij tikt de rand van zijn sombrero omhoog in het voorbij gaan. Ik stuif weg in de richting van een dorpje waar ik mijn contactpersoon zal ontmoeten. Ik zal hier nog enkele weken blijven en zowel de opstandelingen als het Mexicaanse leger helpen. De grote littekens in mijn gezicht verraden dat het mij niet uitmaakt voor wie ik werk. Dit keer heb ik geen keuze, ik moet mijn losgeslagen maten Bill Williamson en Javier Escuela vinden…

Onderweg naar het dorpje Escalera hoor ik alleen nog de hoeven van mijn paard in de rode aarde en dit lied: José Gonzáles – Far Away

Aan de horizon dondert het hevig. De bergwanden lichten wit op als de lucht oorverdovend lijkt open te splijten. Boven mij komt het nu ook met bakken uit de hemel, de onverharde wegen veranderen in modderpoelen. Ik galoppeer door de bebossing van Plainview, Rio Bravo op weg terug naar huis, weg uit Mexico. Daar heb ik hen gevonden die ik zocht en tussendoor Abraham Reyes aan het presidentschap geholpen. Dat was niet mijn keus en ik vraag me af of deze revolutionair veel voor het door revoluties verscheurde Mexico kan betekenen. Ik heb andere zaken aan mijn hoofd. De trein of koets was waarschijnlijk sneller geweest, maar daar kan ik niet op wachten. Ik jaag door het halve land, everzwijnen maken dat ze weg komen en een paar wilde paarden proberen mij bij te houden, maar haken al snel af. Ik ben onderweg naar mijn vrouw en kind, de muziek zwelt weer aan, hoeven in de modder. Een grizzlybeer gromt in de verte.

Jamie Lidell – Compass

De complete soundtrack is hier te vinden.