Adam Sandler, Kevin James, Chris Rock en David Spade parkeren in Grown Ups (29 augustus) alle vier een aantal dikke auto’s naast een bungalow als Sandler’s personage tegen geitenwollensok Rob Schneider opmerkt: “It’s nice you drove your piggybank here”. Schneider stapt op dat moment uit een Smart. In het Nederlands en Europees straatbeeld is de mini-auto van Swatch en Mercedes sinds 1998 geen bijzondere verschijning meer. In de VS en Canada is het wagentje echter pas sinds 2008 beschikbaar en valt deze uiteraard heel erg op tussen de SUV’s en middelgrote sedans. De recensent van de Los Angeles Times merkt in een testrit op dat deze auto nóg kleiner is dan de Mini.

De auto-industrie in Amerika is al lang niet meer zo grandioos als het ooit was. De grote merken zijn deels failliet en deels alleen nog in leven door staatssteun. Benzineprijzen zitten door oorlogen en andere aanslagen op de olie-industrie al jaren in de lift en vergeet ook niet de revolutie die de Toyota Prius ontketende. De slimme (deels marketing-technische) combinatie van persoonlijke voordelen – minder brandstofverbruik en de ‘trots van een verantwoordelijke consument’ – en maatschappelijke voordelen – minder brandstofverbruik = minder vervuiling en de Prius heeft minder schadelijke uitstoot blablabla – hebben van de Prius de meest verkochte hybride gemaakt (The Prius Effect). In de VS zijn er meer dan 814 duizend van verkocht, wereldwijd staat de teller op 1,6 miljoen. (U.S. Department of Energy)

Autoblog noteerde eerder dit jaar al dat goedkopere viercilinder motoren ook in het land of the free de standaard worden: het is niet langer maatschappelijk verantwoord om met een V6 bak aan te komen die benzine met sloten tegelijk verbrandt.

Terug naar de Smart. Je kunt je inbeelden dat in de verwoestte veranderende Amerikaanse auto-industrie meer ruimte is voor hybride auto’s en Europese modellen. Wired schreef onlangs een artikel met de titel ‘These Cars Are Downright Un-American!’, de Smart staat op de vierde plek. “The Fortwo is such anathema to American automotive culture that it might as well come wearing a beret.” De Ford Fiesta, Chevrolet Aveo en Audi A3 (‘Green Car of the Year’) staan er ook in. Toen ik het artikel las verscheen toevallig deze reclame van Smart:

Smart ad Wired.com

Amerika lijkt niet meer om de kleine, energiebesparende, Europese auto heen te kunnen.