Bladzijde 39, de eerste pagina van het ‘hoofdstuk’ van Lars Pasveer. Ik heb 39 bladzijden in het boek Bloghelden van Frank Meeuwsen (Twitter) gelezen en moet daar nu al over schrijven. Als de auteur van dit zo fijne blog heb ik na verloop van tijd heus ingezien dat er bepaalde stappen genomen moeten worden om van een eenvoudig blog een professionele publicatie te maken. Design, layout, content, update frequentie, thema en ga zo maar door. De eerste blogs hadden als essentie echter het simpelweg delen van links, eventueel voorzien van het commentaar van de blogger. Tijden zijn veranderd, blogs zijn geëvolueerd, anders ingezet, maar Bloghelden registreert voor de goede orde nog even wie er aan de wieg stonden van weblogs in Nederland en beantwoord een tikkeltje nostalgisch de vraag ‘hoe is het allemaal begonnen?’.

Ik kan het boek na de eerste paar bladzijden natuurlijk nog niet beoordelen, maar de eerste interviews met webheads van het eerste uur stemmen mij ongelofelijk positief. Waarom? Nou, voornamelijk omdat ik mij als fanatieke, maar onbekende blogger heel goed kan vinden in de schrijfsels van mensen als Erwin van de Zande (Bright) en vooral Caroline van Oosten de Boer (hier kun je haar stuk lezen). Mensen die in 1994 al aan het bloggen sloegen, toen alles nog uit de ‘losse hand’ ging, zonder content management systemen zoals WordPress en PivotX. Het internet was (in Nederland) zo klein dat er e-maillijsten rondgingen met álle websites.

Na deze eerste bladzijden werd het mij ineens allemaal (weer) duidelijk. De essentie van het bloggen verschilt per persoon vaak iets, maar het draait altijd om een soort eenvoud. Als je bezig bent met bloggen (6 jaar nu) probeer je dingen uit, pik je dingen op van andere websites en blogs, verander je dingen, veranderen je interesses en schrijfstijl. Het afgelopen jaar was ik al bezig om de essentie van Logfather.com bij te stellen en duidelijk te communiceren wat ik hier doe – zodat een lezer makkelijk kan bepalen of dat nuttig is of niet – maar lezen over hoe het ooit is begonnen is dan super nuttig.

Gelukkig gaat het boek niet (alleen) over lifeblogs (de aangeprate dagboek functie) maar blijft ook de professionalisering (Flabber, GeenStijl) niet onbesproken. Meeuwsen gaat daar in dit filmpje ook op in:

Ik kijk er naar uit naar wat ik nog maar kan leren van de Hollandse weblog geschiedenis. To be continued…