Regie: Philip Noyce
Cast: Angelina Jolie, Liev Schreiber e.a.
Kijkwijzer: 12, eng, seks, drugs- en/of alcoholmisbruik, grof taalgebruik

Salt kan het zomerspektakel van 2010 worden. Een altijd sensuele Angelina Jolie als CIA-agente Evelyn Salt, dubbel-spionnen, de bekende vete tussen Rusland en de VS en een flinke lading actie. Dit kan bijna niet misgaan.

Salt is werkzaam voor de CIA als een onbekende man – zoals te zien is in de trailer – aankondigt dat een Russische spion met de naam ‘Evelyn Salt’ een aanslag zal plegen op de Russische president als deze de VS bezoekt. Geschokt door deze onthulling gaat haar eigen team achter Salt aan en moet ze zien te bewijzen dat zij geen Russische spionne is. Of is ze dat eigenlijk wel?

Ach, het verhaal maakt niet zoveel uit. De actie zit redelijk tot goed in elkaar; een aantal spectaculaire achtervolgingen ter motor en vrachtwagen en de vechtkunsten van Angelina zijn niet mis. Toch is het niet de geweldige film geworden die het had kunnen zijn: Rusland als grootste vijand? Atoomwapens in de verkeerde handen? Dit was origineel ten tijde van de eerste James Bond films, maar Noyce had beter kunnen en moeten verzinnen. Dit is Angelina Jolie onwaardig en dat is jammer want de hoofdrolspeler zet een verzorgde rol neer. Net als Liev Schreiber trouwens. Het is niet genoeg om de film te redden.

Eindscore: 6,5