Ik moet nog terugkomen op mijn groeiende waardering voor DP. Bij deze zie ik daar de kans voor omdat Ernst-Jan Pfauth (1986) deze week zijn debuut Sex, Blogs & Rock-‘n-Roll heeft gelanceerd. Tijdens de Dutch Bloggies 2009 had ik – hoewel ik wel bekend was met zijn website – pas aan het eind van de avond door dat die jongen met zwarte krullokken, strakke jeans en laarsjes dé Dutch Problogger was toen hij samen met de redactie de prijzen voor nrc.next in ontvangst nam. Tobias Bos merkte destijds sarcastisch op dat Nalden.net een geweldige site was toen hij de karige HTML-versie op zijn Nokia toverde. Ik verbaasde me over het feit dat hij en Schrik – beide al jaren bloggende – Nalden niet kende.

Enfin, terug naar het boek. Ik heb nog maar tijd gehad voor de eerste 100 pagina’s, maar die zijn perfecte zomerlectuur. In zijn debuut gaat Pfauth vooral in op zijn persoonlijke succesverhaal. Hij is nog later (2006) dan ikzelf (2004) met bloggen begonnen, maar kende een goede start toen hij inliep op een woordenwisseling tussen toenmalig minister-president Jan-Peter Balkenende en Paul Witteman en daarvan een filmpje op internet publiceerde. Zijn werk voor de Verenigde Naties in New York, The Next Web en verschillende andere start-ups gecombineerd met de blogtips op Dutch Problogger hebben van de jongen met die gekke naam echt een bekend gezicht gemaakt. Anders dan bij Bloghelden gaat hij niet zozeer in op het ontstaan van de Nederlandse blogosphere, maar verteld hij over zijn persoonlijke ervaringen met het medium en waarom andere mensen ook zouden moeten bloggen. Het is zijn nobele doel om met dit boek mensen te inspireren.

Recente projecten waar hij aan (mee)werkt of waar hij over schreef zijn Overdose.am, Overheard in Amsterdam en het uiterst ambitieuze Times Square to Art Square. Vandaar ook mijn waardering.

Afgelopen donderdag was hij te gast bij het programma On Air (Harm Edens, Nederland 3) om het boek (slechts €13,90) toe te lichten.