Mafia 2

Mijn naam is Vito Scaletta. Het is de vroege ochtend van 11 februari, 1945 in Little Italy, New York City Empire Bay. Op de keukentafel ligt een briefje van mijn beste vriend Joe, hetzelfde bericht als altijd: “Kom vanavond naar Freddy’s, neem een blaffer en je gereedschap mee.” Ik haal de Jefferson Provincial (in het echt een Lincoln Continental) uit de garage en laat ‘m bij automonteur Mikey zwart spuiten. Voor hetzelfde geld monteert hij een nieuwe kentekenplaat naar keuze, voor de zekerheid. Later die avond spreek ik Joe in Freddy’s. Luca Gurino – de tweede man van Alberto Clemente’s familie – geeft het groene licht als hij vanaf de bar naar ons schreeuwt. Heel subtiel. Joe en ik hijsen ons in een vermomming en gaan aan het werk.

We doen het rustig aan want de wegen zijn glad en het begint te sneeuwen als we in de auto stappen. De Jefferson zoekt in de bochten steeds het uiterste op en ik heb de grootste moeite het gevaarte op de weg te houden. In de eerste bocht schiet een wieldop van het achterwiel ons voorbij. Jim Breedlove’s Guardian Angel kraakt uit de radio. Vanavond hebben we geen engeltje nodig. Tenminste, als ik deze bak op de weg kan houden.

Met het gereedschap dat ik heb meegebracht staan we binnen een mum van tijd bij de juwelier binnen en gooien we alles dat we kunnen pakken in een zak. Dit gaat makkelijker dan gedacht… de felle lichten van een auto die door de etalageruit schijnen verrassen ons dan ook. Een auto rijdt met een geweldige klap de zaak binnen! Godverdomme, het is de Ierse bende van Brian O’Neill. Wet van Murphy… We trekken onze wapens, maar deze Mexicaanse stand-off houdt niet lang stand als we allemaal sirenes horen naderen. Schoten worden gelost en Joe en ik zetten het op het rennen. Eenmaal buiten verdelen we de buit en splitsen we ons op. We moeten ons een tijdje gedeisd houden. Joe verdwijnt in de nachtelijke sneeuw en ik stap in de vluchtauto. Dat heb ik weer: The Everly Brothers met All I Have To Do Is Dream op de radio als de wielen van de auto moeite hebben zich een weg door de sneeuw te banen.