Tegen de trage benen van het establishment schoppen is makkelijk, bijna te makkelijk. Zeiken om het zeiken, Nederland staat er om bekend, maar in veel andere landen kunnen ze het net zo goed of beter dan wij. Bloggen over politiek ontaard dan (in mijn geval) veelal in harde, maar zeikerige artikelen over hoe het beter zou zijn als… Dat ga ik niet meer doen, maar ik neem wel een ontwikkeling waar in de VS die ik bij deze het Geen Stijl-fenomeen doop. Het op een non-traditionele manier aanspreken van een doelgroep – veelal met entertainment – en deze activeren of mobiliseren voor uiteenlopende doeleinden. Dit model heeft het mogelijk gemaakt dat de website www.geenstijl.nl de omroepvereniging PowNed is gestart, vrij onschuldig. Een ander Nederlands voorbeeld zou de populariteit van de PVV kunnen verklaren, ook een club met een interessante achterban. We schakelen over naar tv-presentator (The Glenn Beck Program op Fox), radiocommentator en komiek in z’n vrije uurtjes: Glenn Beck (46).

Glenn Beck organiseerde op 28 augustus 2010 een politieke rally voor het Lincoln Monument in Washington D.C. waar niet alleen hijzelf het publiek toesprak, maar ook Sarah Palin kwam opdraven. Hoeveel mensen er precies aanwezig waren is onderwerp van ruzies tussen links en rechts, maar de meest accurate telling gaat richting de 300 duizend. Heel veel mensen die onder de titel ‘Restoring Order’ naar een betoging toekwamen omdat ze het oneens zijn met het beleid van Barack Obama, vinden dat de Amerikaanse way of life bedreigdt wordt door socialisme en stuk voor stuk verbonden zijn door het geloof in God. Zij kwamen eind augustus van uit het hele land om te luisteren naar de met politiek besmeurde toespraken van een man die uitspraken doet als “I could give a flying crap about the political process. [..] I’m an entertainer!” en minder subtiel “I hate 9/11 victims .” . Vergeet ook niet And that’s all we’re hearing about, are the people in New Orleans. Those are the only ones we’re seeing on television are the scumbags.”, over de slachtoffers van orkaan Katrina.

In het midden gelaten of de samenleving allerlei normen en waarden (ook zo’n fijne discussie in eigen land) van vroeger vergeten is, het gaat hier om hele slimme mensen met een goed salaris (Beck verdiende afgelopen jaar $32 miljoen met zijn entertainmentbureau, Palin verdiende met haar boek en aanverwanten minstens $12 miljoen) die een flinke achterban kunnen activeren. De exacte politieke motieven (Beck geeft aan ze niet te hebben) zijn onduidelijk, maar dat maakt voor veel mensen niet uit. Het is slechts een kwestie van tijd voordat een blogger (of een collectief bloggers) dergelijke invloed zal hebben. Tienduizenden mensen hier en daar is misschien niet zoveel in een land met 310 miljoen inwoners, maar in een tijd waarin politieke activiteit (interesse) sterk afneemt telt elke stem. Bij de presidentsverkiezingen van de Amerikaanse president zijn zo’n 200 miljoen Amerikanen stemgerechtigt en verschijnt slechts de helft daadwerkelijk bij een stembureau. In 2008 – de race tussen Obama en McCain – waren het er iets meer, 54%.

Dat ik de PVV in de inleiding aanhaalde is minder vergezocht dan je misschien denkt, zowel veel PVV-stemmers als de Tea Party-beweging komen voort uit ongenoegen. Over hele uitlopende zaken, maar dat ze ontevreden zijn, dat mag duidelijk zijn.

Luister ook eens naar dit interview van Amerika-deskundige Willem Post bij Radio 1 over de Tea Party. Ook hij noemt Geert Wilders, want hoewel wij vaak anders denken zijn (dit deel van) de Amerikanen enigzins op de hoogte van ‘die man met het Mozart-kapsel’.