Jon Stewart legde het vorige week donderdag weer akelig duidelijk uit: de grote Amerikaanse banken (JPMorgan Chase, Citigroup en Bank of America) verkochten allerlei slechte hypothecaire leningen, bundelde deze samen tot “bails of shit loans”, die verhandeld werden door bedrijven als Goldman Sachs en Lehman Brothers tegen continue stijgende prijzen. Totdat iemand zich realiseerde “we are just selling shit back and forth”, waarna diezelfde bedrijven naar de regering stapten met het bericht dat als er niet snel $700 miljoen zou verschijnen, alles waardeloos zou worden. Twee à drie jaar na de grootste recessie sinds de Grote Depressie van 1925 is het wel duidelijk dat deze recessie voorkomen had kunnen worden. Na een succesvolle vertoning op het filmfestival van Cannes in mei en vorige week in New York gaat de film Inside Job morgen in de VS in première. Nederland volgt op 2 december 2010.

http://youtu.be/X2DRm5ES-uA