Regie: David Fincher
Cast: Jesse Eisenberg, Justin Timberlake e.a.
Kijkwijzer: 12, discriminatie, drugs- en/of alcoholmisbruik, grof taalgebruik

Het grootste online sociale netwerk had een veel exclusiever karakter in den beginne: Facebook was alleen toegankelijk voor studenten van Harvard. Later werden meer prestigieuze universiteiten aangesloten en de rest is geschiedenis: 500 miljoen mensen maken er actief gebruik van. Toch verwierf Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) deze ‘500 miljoen vrienden’ niet, zonder een paar vijanden te maken…

Fanatieke internetters kennen het verhaal – waar ik in dit artikel al eens aan refereerde – wellicht al: drie andere studenten hadden Zuckerberg nodig om hun idee ‘Harvard Connect’ in code uit te werken om er vervolgens achter te komen dat hij niet aan hun project werkte, maar snel ‘TheFacebook.com’ lanceerde. Dat pikte het drietal niet en stapten naar de rechter.

Zuckerberg ontkende altijd dat hij het idee gestolen zou hebben, maar betaalde in 2008 uiteindelijk €65 miljoen uit. Naast deze zaak klaagde zijn goede vriend en voormalig compagnon in het opzetten van Facebook – Eduardo Saverin – hem aan nadat zijn aandelen waardeloos waren geworden door een foefje in een contract. David Fincher gebruikt beide zaken als rode lijn door het ontstaan, de uitbouw en het ongekende succes. Opmerkelijk is hier dat de film twee uur lang een ongelofelijk tempo weet vast te houden. Of Zuckerberg nu een nacht achter zijn laptop doorhaalt om aan de code te werken, samen met de oprichter van Napster (Justin Timberlake) aan het feesten is of verbaal het gevecht aangaat met advocaten, alles is spannend. Alles klopt.

Uiteindelijk maakt het eigenlijk niet uit of het echt zo is verlopen, of Zuckerberg nou een klootzak is of niet. De acteerprestaties van alle acteurs in deze film (ook Justin Timberlake) staan als een huis. De dialoog is ongekend snel en origineel. Het verhaal is krachtig, modern en heeft een diepe bromance lading. Twee vrienden (Zuckerberg en Saverin) die door allerlei redenen niet bij elkaar kunnen blijven. De één is nu zeer succesvol, van de ander zullen we naar aanleiding van de rechtszaak niets meer horen (hoewel hij volgens de geruchten wel $1,1 miljard kreeg).

Eindscore: 9,5

In de film is de ‘Facebook Masthead’ (het colofon van de site) enkele malen onderwerp van discussie. Tegenwoordig staat Saverin toch in het illustere rijtje van oprichters.