Afgelopen donderdag noemde ik CrowdResearch al, dat wat ik mijn afstudeerproject mag noemen. Vier jaar hoger beroepsonderwijs zijn bijna volbracht en ik ben fanatieker op zoek naar (freelance) werk. Nog niet op zo’n creatieve manier als De Appel Jongen, maar oriënterend. Ook voor freelance werk wil ik immers met een leuke klant aan de slag, of op een leuk bureau met leuke mensen terecht komen. Toch kom je daar vaak pas achter als je er al werkt of stage loopt: aan de buitenkant zijn eigenlijk alle marketing- en communicatiebureau websites eenheidsworst en die telefoon/laptop/auto van de zaak en ‘een markt conform salaris’ kan je overal krijgen. Het gaat om de leuk. De vibe. De synergy. Echt.

Recent kreeg ik via LinkedIn een privé bericht met de titel ‘Uitnodiging voor oriënterend gesprek’. Interessant, want LinkedIn had mij tot dusver weinig nuttigs gebracht. Gelukkig begint het bericht met “Beste Jeffrey”, maar de rest van het bericht lijkt vrij standaard. “Jouw profiel lijkt zeer goed aan te sluiten bij…” Gelukkig sluit de auteur af met de lossere zin “Bel of mail me graag even op…”. Hoewel ook hier de telefoon/laptop/auto zijn inbegrepen ga ik wel reageren; het is een bekend bedrijf en het aanbod lijkt genuine. Een oriënterend gesprek is bovendien wel handig want online doen ze al wel leuke dingen, maar hoe het er aan toe gaat op de werkvloer weet ik nog niet. Misschien ontbreken de leuke mensen wel. Of de lekkere bureaustoel… Als ze zoveel interesse hebben, hebben ze vast m’n blog gelezen?

Bij het Londense bureau Dare kun je ook vooraf al bepalen of je er bij zult passen of niet, middels dit filmpje: