Na twee keer niet te zijn gaan studeren in The College Dropout (2004) en Late Registraton (2005) overwon Kanye West toch op Graduation (2007). In 2008 ging het – in navolging van de megahit Stronger met Daft Punk – allemaal electronisch en auto-tune op 808s & Heartbreak. Dit jaar is hij terug met My Beautiful Dark Twisted Fantasy: een mix van zijn bekende hiphop met wat rock, elektriciteit en de piano. Zichzelf verloren in een donkere, gestoorde fantasie waarin dat zou kunnen werken.

1. Dark Fantasy
Melodieus begin. Stevige rap. “I’m the king of Leon.” Duidelijk.

2. Gorgeous ft. Kid Cudi & Raekwon
Dit album gaat over ongelijkheid in de wereld. Iedereen moet inleveren, maar Kanye wil hiphop naar een nieuw platform brengen. Versmolten met (indie) rock en elektronica. Hé, een referentie naar South Park’s fishsticks (video). Goed refrein van Kid Cudi. Sterk nummer.

3. Power
De eerste single die al een tijd geleden lekte. Bombastisch, prachtig pianospel in de verte. Het deed iedereen zich afvragen of dit echt Kanye kon zijn.

4. All of the Lights (interlude)
Prachtig pianospel. Van wie? Naar het schijnt Elton John. Elton fucking John op een hiphop album. Het is de perfecte inleiding voor het volgende nummer.

5. All of the Lights ft. Rihanna (beste hoorbaar), Alicia Keys, John Legend, The-Dream, Fergie, Kid Cudi, Ryan Leslie, Charlie Wilson, Tony Williams, La Roux’s Elly Jackson & Elton John
Trompetten aan het begin en een sterke Rihanna maken dit een gegarandeerde single. Michael Jackson referentie. Slecht stuk van Fergie. Sterk einde weer met trompetten

6. Monster ft. Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj & Bon Iver
Bon Iver! De folk zanger uit Wisconsin, Justin Vernon. Horen doe je ‘m niet, maar hij produceerde in totaal zes nummers op dit album. Een unieke invloed. Jay-Z levert passant één van zijn beste rijmpjes van de laatste jaren.

7. So Appalled ft. Jay-Z, Pusha T, Prynce Cy Hi, Swizz Beatz & The RZA
Bekend omdat Jay-Z hier zou spreken over het doodschieten van MC Hammer. Simpele beat. Beetje te ruw, vreemde eend in de zo goed geproduceerde en blije plaat die ‘Fantasy’ tot dusver is.

8. Devil in a New Dress ft. Rick Ross
Stuk rustiger, goede afwisseling met de vorige track. Heerlijk zweverige beat en goede tekst van Kanye.

9. Runaway ft. Pusha T
Duister door de piano wederom, onverwacht gebroken door het refrein. De tweede single en het beste nummer op het album mijn inziens. Gelukkig, gebroken. “Let’s have a toast for the douchebags.” Hij doelt op zichzelf, Kanye weet dat hij een klootzak is (geweest). Het meest pakkende refrein.

10. Hell of a Life
Dezelfde setting als in All of the Lights. Ik vind niet dat Kanye West de seks nodig heeft die hij op dit nummer beschrijft. Hij is beter dan dat.

11. Blame Game ft. John Legend
En weer rustig, perfect voor John Legend natuurlijk. De pot verwijt de ketel, dat weet Kanye West ook wel. De positionering als slachtoffer (van onrecht in relaties, in de wereld en van negatieve publiciteit) is volbracht. Grappenmaker Chris Rock sluit af met een tirade zoals alleen hij dat kan doen.

12. Lost in the World ft. Bon Iver
Het logische gevolg van deze emotionele rollercoaster is dat Kanye verloren is. Een prachtig einde. Bon Iver subtiel. Dreunen, trommels, donker doch episch fijn. Er is weer geëxperimenteerd en het geheel klinkt toch weer goed. Vreemder, aparter, maar meer een geheel dan alle vier voorgaande albums. Eén muzikaal vormgegeven verhaal van bizarre emoties die wij nooit zullen ervaren. Belangrijker: niemand in de hiphop scène zal dit ooit ervaren want daar blijft het gros van de rappers te mat en te simpel voor.

13. Who Will Survive in America
Wie? Kanye West wel. Of je hem nu kunt waarderen of niet, dit is één van de beste albums van 2010 en zijn ster is (weer) rijzende.

Eindscore: 9