Regie: Robert Schwentke
Cast: Ben Affleck, Jon Hamm e.a.
Kijkwijzer: 16, geweld, grof taalgebruik

De wijk Charlestown in Boston staat bekend om het hoge aantal bankrovers: de Ierse-Amerikanen zorgen elke generatie weer voor problemen. Doug MacRay (Affleck) pleegt samen met zijn vrienden James Coughlin, Gloansy en Desmond Elden ook een bankoverval en die verloopt prima. Totdat blijkt dat één van de bankmedewerksters uit Charlestown komt…

Het viertal is bang dat ze haar in hun eigen buurt tegen het lijf zullen lopen en dus begin Doug een relatie met zijn ‘slachtoffer’ om te achterhalen wat ze ze zich van de overval kan herinneren. Tegelijkertijd krijgt de FBI steeds meer lucht van wie de daders zouden kunnen zijn en gaat een volgende klus van het viertal helemaal de mist in.

Nou is Ben Affleck niet de meest geroemde acteur van Hollywood, maar in The Town zijn zowel zijn acteerprestaties als zijn kunsten als producent niet slecht. Dat is wat deze film goed doet: acteren. Jeremy Renner (The Hurt Locker) als de gewelddadige James Coughlin is een uitblinker, maar ook Blake Lively als zijn zus en Jon Hamm (Mad Men) als fanatieke FBI-agent schitteren echt. De actie is spannend (zeker door de feestwinkel maskers van de overvallers zeer memorabel) maar het verhaal blinkt niet uit in originaliteit. De kijker krijgt misschien ook wel te weinig te zien van Charlestown / Boston om een diepere indruk van die buurt mee te geven. Een halve punt extra omdat Affleck goed werkt neerzet.

Eindscore: 7,5