Regie: Edgar Wright
Cast: Michael Cera, Alison Pill e.a.
Kijkwijzer: 12, geweld, grof taalgebruik

Als Superbad (2007) een baken in het ‘bromance’ genre was, dan is Scott Pilgrim vs. The World het ontstaan van een type film dat gemaakt lijkt voor nerds. Geeks. Hipsters. Niet zo zeer de PlayStation jongens als wel de Nintendo en Atari jochies. Mario, Zelda, Final Fantasy. Level Up. Dat soort spul.

Scott Pilgrim (Michael Cera) is 22, speelt in een rockbandje op zoek naar succes en heeft een relatie met de 17-jarige Knives Chau. Haar naam en haar Chinese achtergrond zijn de voornaamste reden om met haar uit te gaan. Toch valt hij voor de roze/blauw/groen harige Ramona Flowers, maar die heeft 7 evil exes die Scott allemaal zal moeten verslaan om haar hart te winnen.

Een hele bizarre mix van stripboek (het origineel) en filmografie volgt. Woorden en lijntjes definiëren geluiden en snelheid of kracht, personages lopen door verschillende achtergronden en doorkruisen de tijdslijn niet-chronologisch. En elke keer als er in een musical gezongen zou worden moet Scott één van die kwaadaardige ex-vriendjes van Ramona verslaan in goed gechoreografeerde gevechten. Als hem dat lukt blijft er van de vijand niets dan een berg muntjes over. Dát is hoe de wereld van Scott Pilgrim vs. The World in elkaar steekt. Het moet je ding zijn…

HP: 70