Ik heb bewust gewacht met berichtgeving over de WikiLeaks ‘embassy cables’ (of ‘cablegate’) omdat er nog geen nuttige informatie is boven komen drijven. Internetkabeltje in Beverwijk? De AC-1 en de TAT-14, geen geheim. Kinderlijke kwalificaties van wereldleiders door ambassadepersoneel? Gaap. Veel interessanter zijn de gecoördineerde (?) acties van diverse websites en hacker communities om bedrijven die WikiLeaks laten vallen, aan te pakken. PayPal schakelde het account van de klokkenluiders uit om nogal vage redenen, Pirate Bay riep haar volgers op hun account op te zeggen. De groepering Anonymous riep daarna op om ook creditcardmaatschappijen te straffen voor het blokkeren van betalingen aan WikiLeaks. Gisteren ging MasterCard.com al offline door DDoS-aanvallen en zou de Securecode-beveiliging zelfs helemaal niet meer werken.

UPDATE 22:05 uur: Deze tweet kondigde een kleine drie kwartier geleden aan dat ook Visa.com aangevallen zal worden.

UPDATE 9 december 2010: Omdat niemand genoeg kan krijgen van Julian Assange (Guardian interview) heeft de Australische website Crieky.com.au een opmerkelijk interview met zijn zoon Daniel geplaatst. In een roddelrubriek is verder een interview met de Britse WikiLeaks stagiaire Isabelle Fraser te vinden.

Een 16-jarige jongen uit Den Haag heeft overigens tegenover de politie een bekentenis afgelegd over aanvallen op o.a. Visa vanuit Nederland.