Logfather Film Awards 2010

Cee Lo Green, het Nederlandse Moss, Gorillaz, De Jeugd van Tegenwoordig, Robyn, Hot Chip, tweemaal Kanye West en Lissie staan er allemaal in, maar het beste nummer van 2010 is van een hele andere artiest. Verder pop galore van Sky Ferreira, hiphop van Wiz Khalifa en Mac Miller en wat gekkigheid uit het begin van dit jaar die je dus waarschijnlijk allang vergeten bent. Ik zal vast wel een paar cruciale platen gemist hebben (laat je horen in de reacties!), maar dit zijn 30 platen die in mijn cd-wisselaar bleven steken.

1. Sufjan Stevens – I Walked
Zo inwisselbaar als de plekken hieronder zo duidelijk ben ik in mijn keuze voor de nummer één. Het zit ‘m allemaal in de openingszin: “Lover, will you look at me now. I’m already dead to you.” Liefdesverdriet is één ding, maar de partner van Stevens heeft ook wel een punt als je, je bedenkt dat de overige liedjes op het album The Age of Adz er een schizofreen circus van maken. Dit is een zoete plaat, maar de beat geeft het een ruw randje.

2. Kanye West ft. Bon Iver – Lost In This World
Ja, ik ben enigszins bevooroordeeld omdat held Bon Iver meedoet op dit nummer. Runaway had hier ook kunnen staan, jawel, maar die mist Bon Iver en die moddervette beat. Het perfecte eind voor een experimenteel album.

3. Lissie – Pursuit of Happyness
Een cover is zelden beter dan het origineel, in dit geval van Kid Cudi. Cudi heeft na zijn monsterhit Day ’n Nite en minuscule rolletje in HTMIIA (zie #7) weinig nuttigs gedaan (zoals je zult zien bij de de Album Awards), maar dit was al wel een heel goed nummer. Lissie gaat daar, met de tequila nog brandend in haar wonderschone keeltje met gemak overeen. Meezinger van 2010.

4. Kanye West ft. Pusha T – Runaway
Alsnog. Voor het refrein. “So I think it’s time for us to have a toast. Let’s have a toast for the douchebags. Let’s have a toast for the assholes. Let’s have a toast for the scumbags. Every one of them I know.”

5. Hot Chip – Brothers

6. Robyn – Hang With Me
Eigenlijk alle singles van Robyn waren dit jaar leuk om naar te luisteren, maar ik wilde er toch eentje uitkiezen. Bij deze.

7. De Jeugd van Tegenwoordig – Sterrenstof
Om alvast op de zaken vooruit te lopen: het album ‘De Lachende Derde’ deed mij helemaal niets. Toch laten de jongens onder leiding van beatmaker Bas Bron (‘De Neger des Heils’) zien er nog steeds een fijne single uit te kunnen krijgen.

8. Gorillaz – Superfast Jellyfish

9. Moss – The Comfort
De video maakt ’t plaatje compleet.

10. Cee Lo Green – No One’s Gonna Love You
Fuck You (en de parodie) was leuk, maar het is de aparte stem van Cee Lo Green die een plek in de top 10 verdient. No One’s Gonna Love You is een fijne dansplaat en bovendien wat minder gedraaid dan zijn #1 hit.

11. Ashtar Command – Dead Man’s Gun

12. Aloe Blacc – I Need A Dollar
How To Make It In America werd een betere serie door dit nummer als intro-tune te gebruiken.

13. Radical Face – Welcome Home
Gebruikt in een reclame van Nikon met daarin ook Robbie Williams. Nikon spreekt mij niet uitzonderlijk aan, net als Williams dat niet doet. Dit nummer wel en het maakt de reclamespot half legendarisch.

14. Scala Choir – Creep
De versie van Homeless Mustard was al zo ontzettend goed, maar om dat duistere nummer van Radiohead uit de keeltjes van een Belgisch meidenkoor te horen is toch wel heel bijzonder. Terecht gebruikt in The Social Network.

15. DJ Fresh – Gold Dust

16. Toy Story 3 – You’ve Got A Friend In Remix

17. Merton en Ben Folds op Chatroulette
Ken je Chatroulette nog? Voordat menigeen z’n geslachtsdeel voor de webcam liet bungelen deden mensen leuke en innovatieve dingen op de webcam-chat service. Merton stak daar met zijn piano improvisatie met kop en schouders boven uit, maar ook de imitatie door Ben Folds is prachtig om te zien.

18. Broken Bells (met Danger Mouse) – The Ghost Inside

19. The Hold Steady – Weekenders

20. Jackie Q – Supertight

http://youtu.be/o70r3j34n18

21. Sufjan Stevens – Now That I’m Older
Ja, de ex van Stevens had ’t recht om weg te lopen. Wel prachtig hoe dit nummer op het album aansluit op I Walked.

22. Alle feel good music van het jaar en dan met name Usher – DJ Got Us Falling In Love Again en natuurlijk de Black Eyed Peas met I Gotta Feeling.

23. Greyson Chance – Paparazzi
Toch nog een beetje Gaga.

24. Eminem ft. Rihanna – Love The Way You Lie
Prima nummer op een anderzijds oninteressant en ronduit slecht album. Hebben we Rihanna tot dusver ooit kunnen betrappen op een slechte samenwerking of irritant ingezongen werkje? Volgens mij niet.

25. Will.I.Am ft. Thugnificant – Dick Riding Obama

http://youtu.be/08S4poMGvwA

26. De stoner hiphop van Wiz Khalifa’s This Plane en Mac Miller’s Senior Skip Day (luister hier naar het complete album ‘K.I.D.S.’)
Het is waarschijnlijk heel onverantwoord dat deze twintigers hun voorliefde voor marihuana brengen in poppy refereinen en begrijpbare teksten, maar het is zó leuk. Fijne beats en vooral mee neuriën.

27. Kid Cudi ft. David Guetta – Memories

28. Red Cafe – Heart & Soul of New York City

29. Delorean – Stay Close

30. Sky Ferreira – One