Logfather Film Awards 2010
Vorig jaar omschreef ik de winnaars van de Album Awards als “artiesten die het voor elkaar krijgen om allemaal mooie, gevoelige of dansbare plaatjes bij elkaar te zetten op één album”. Tuurlijk, dat is ook wel het belangrijkste om uitverkoren te worden voor deze prestigieuze prijs, maar bij de winnaars van 2010 blijkt ook dat de intentie, de ambitie om beter of anders te zijn zwaar heeft meegewogen. Zonder verder oponthoud: 10 hele relaxte albums die dit jaar uitkwamen.

1. Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy
Ik tel dertien nummers. Eigenlijk zijn ze alle dertien (inclusief de piano interlude van niemand minder dan Elton John) ontzettend sterk op hun eigen manier. Goeie, stevige beats met nieuwe elektronica invloeden en smeuïge teksten. Experimenteren en dan geen misstap maken verdiend goud. Beste nummers: eigenlijk allemaal dus lees hier de complete recensie voor een fijnere analyse.

Kanye West – Power

2. Sufjan Stevens – The Age of Adz
2005’s Illinois mag toch wel als een doorbraak gezien worden voor Stevens, maar met The Age of Adz is hij een compleet andere weg ingeslagen. Nog rigoreuzer dan Kanye West want Stevens werd bekend met indie-rock en folk, maar brengt op dit album veel elektronica. Een clichematige ‘je moet er van houden’ en het zilver is binnen. Beste nummers: Futile Devices, I Walked (#1 Single Awards 2010), Vesuvius, All For Myself, Impossible Soul.

Sufjan Stevens – Now That I’m Older

3. Robyn – Body Talk (alle Pt.’s)
Pt. 1 had Dancing On My Own en Hang With Me. Pt. 2 had Criminal Intent, Indestructible en Snoop Dogg. Body Talk (deeltje drie) heeft hetzelfde, met nog wat extra meuk. Intelligente pop for the win. Beste nummers: Fembot, Dancing On My Own, Love Kills, Call Your Girlfriend, Get Myself Together, In My Eyes.

Robyn – Hang With Me

4. Hans Zimmer – Inception
De soundtrack van Inception maakte een toch al grandioze film nog véél beter. Deze muziek is zó enorm pakkend dat het zweet in je handen staat. Ook zonder dat je naar de film kijkt. Beste nummers: niet één specifieke, ’t gaat om de compositie.

Hans Zimmer & Johnny Marr bij de première

5. Lissie – Catching A Tiger
Het is doodzonde te noemen dat haar covers (zie de #3 in de Single Awards 2010) niet op dit eerste echte album terug te vinden zijn. Begrijpelijk ook wel want Lissie brengt country-achtige folk op Catching A Tiger. Geen onvergetelijk album, maar deze zangeres heeft zoveel potentie dat ik niet om haar heen kan. Extra punten ook voor de stem van Lissie, ze scoorde eerder dit jaar in Paradiso een eenvoudige 10 outta 10. Beste nummers: When I’m Alone, Bully, Everywhere I Go, Oh Mississippi.

Lissie – Little Lovin’ (live)

6. Gorillaz – Plastic Beach
Deze zesde plek voor de door mij zo geliefde Gorillaz (in de recensie gaf ik ’t album een 8) is wellicht een teleurstelling. Als het dat voor jou niet is, dan wel voor mezelf. De Gorillaz zijn beter, kunnen beter. Misschien is ’t mooie er ook wel een beetje af. Lou Reed en Bobby Womack doen mij in tranen uitbarsten en redden dit album, dat is voor de apen zelf misschien slechter nieuws. Ohja, fuck On Melancholy Hill.
Beste nummers: Plastic Beach, Rhinestone Eyes, Superfast Jellyfish, Broken.

Gorillaz ft. Bobby Womack – Cloud of Unknowing

7. Aloe Blacc – Good Times
De titelsong van How To Make It In America (#12 in de Single Awards 2010) doet vermoeden dat Aloe Blacc een vervangbare R&B / hiphop artiest is, maar dat is allerminst zo. Good Times is meer soul al betrekt hij daarbij wel hiphop-invloeden. Een heerlijk ouderwetse plaat en dat is opmerkelijk omdat Blacc slechts 31 jaar jong is. Beste nummers: I Need A Dollar, If I, So Hard.

Aloe Blacc – Momma Hold My Hand

8. Cee Lo Green – The Lady Killer
De stem van Cee Lo Green is heel apart / goed, dat was al zo toen hij nog als Gnarls Barkley samenwerkte met Danger Mouse. Zijn stem is sex, hij heeft veel meer te bieden dan Fuck You. The Lady Killer is een heerlijke soulplaat waar muzikaal net even te weinig in zit om super te zijn. Beste nummers: Bright Lights Bigger City, Fuck You, Satisfied.

Cee Lo Green – Old Fashioned (live)

9. Hot Chip – One Life Stand
Ze waren live in Paradiso heel erg goed, maar veel meer dan een handvol prettige nummers heeft One Life Stand niet te bieden. Het klinkt te bekend en het is tijd om te evolueren. Beste nummers: Hand Me Down Your Love, I Feel Better, Alley Cats.

Hot Chip – Brothers

http://youtu.be/g9o8FinrR2Y

10. The Gaslight Anthem – American Slang
De 2010 Album Awards kenmerken zich door potentie en Gaslight Anthem had dat in 2008 (#2 in de Album Awards) ook. Ze maken de verwachtingen echter niet waar, want dan hadden ze op één gestaan. Ze hebben veel te veel naar Bruce Springsteen geluisterd en dat is op zichzelf niet slecht als wel een beetje niet zo origineel. Een beetje saai. Het geheel is net genoeg voor een plekje laatst. Beste nummers: geen uitschieters, of, luister eens naar het volgende…

The Gaslight Anthem – American Slang (akoestisch)

Stap in de goede richting. Na het nummer Combination Pizza Hut and Taco Bell kon je Das Rascist eigenlijk niet serieus nemen. Dat is nog steeds moeilijk want de 19 nummers die Sit Down, Man maken zijn er toch al gauw een dozijn teveel. Anderzijds is het ook wel weer cool dat het duo 80 minuten lang uitsluitend popcultuur referenties aan elkaar kan rijmen en omvormen tot (in de stijgers) hiphop en maatschappelijk commentaar.

Das Rascist – Fashion Party

http://youtu.be/Tfn4pnY3WcA

Lauw water is niet koud en niet warm. Drake begint op Thank Me Later heerlijk zwoel. Tijdens de eerste drie nummers ontstond het idee om een nieuwe rubriek te beginnen met de titel ‘baby-making music’ waarin ik de kwaliteit van de muziek uitdruk in melkfles-icoontjes. Lekker album, maar ik mag niet te streng oordelen omdat Drake een Joodse-Afro-Canadees is die 8 jaar lang een gehandicapte tiener speelde in de tv-serie Degrassi. Cut the man some slack, hij mag op zijn debuut best ingaan op (vergeten) tienermeisjes en zijn eigen bekendheid. Lauw water met warme vooruitzichten.

Drake ft. Alicia Keys – Fireworks

http://youtu.be/IPSciGJXnb4

En nu? Hij heeft veel potentie hoor, Kid Cudi. Scoorde met Day ’n Nite al een monsterhit en ook zijn samenwerking met David Guetta (Memories) deed het goed in de Top 40. Toch heb ik zijn Man On The Moon II: The Legend of Mr. Rager niet opgenomen in de top 10 omdat het allemaal nog veel te magertjes is. 17 nummers? Het volgende album moet steviger zijn, pakkender.

Kid Cudi – REVOFEV

Toch weer geinig. Matt & Kim stonden vorig jaar op #6 en Sidewalks is niet slechter. Toch heb ik het duo uit New York geen plekje gegeven omdat het veel van hetzelfde is.

Matt & Kim – Camera’s

http://youtu.be/8TkEdskPj90

Bitterzoet. Stiekem was Hey There Delilah van de Plain White T’s het leukste nummer van 2007. Nu zijn ze terug met Wonders of the Younger en daar staan nog steeds hitjes op, maar het is zo ontzettend zoet dat je vullingen uit je mond kruipen op zoek naar een realistischer onderkomen. Alleen voor mensen die sinds 2007 nog steeds hun Delilah niet hebben gevonden.

Plain White T’s – Irrational Anthem