Boardwalk Empire
Het vijfde seizoen van Mad Men laat op zich wachten, maar gelukkig dient zich een nieuwe serie aan: Boardwalk Empire. In het Atlantic City van de jaren 20 is de drooglegging nog maar net begonnen als de corrupte politicus Enoch ‘Nucky’ Thompson besluit zich te richten op de illegale handel in alcohol. Handige bijkomstigheid is dat hij als county treasurer veel aanzien geniet, zijn broer tevens de sheriff van het stadje is en het gehele gemeentebestuur al in zijn zak zit. Erg handig omdat in het era waarin de grammofoonplaat hoogtij viert en fellatio een inheemse ontdekking is, sociale controle gelijk staat aan macht. Perfect ook voor tweede kerstdag: de serie is elke zondag om 20:30 uur bij BNN te zien.

Succes voor deze serie kan niet lang uitblijven: Martin Scorsese regisseerde de eerste aflevering en de bedenker is niemand minder dan Terence Winter, de man achter The Sopranos. Er gaan ook sterke geruchten dat de serie veel Emmy’s mee naar huis zal nemen in 2011.

Opmerkelijk is dat de serie er geen geheim van maakt dat veel karakters gebaseerd zijn op echte mensen. Zo is hoofdpersoon Nucky gebaseerd op de Republikein Enoch Johnson die in de 20’s écht de touwtjes in Atlantic City in handen zou hebben gehad. Met als belangrijke kanttekening dat hij geen moorden op z’n geweten zou hebben. Zoals te zien is in deze trailer zijn ook de jonge Al Capone en Lucky Luciano van de partij.

http://youtu.be/PDyKgRCjf_U

De laatste aflevering is online terug te kijken, maar door onnozele catch-up rights slechts 7 dagen na uitzending. Heb je geen zin om te wachten: Pirate Bay biedt uitkomst met het complete eerste seizoen in hoge kwaliteit.

UPDATE 30 december 2010: Al Capone (Chicago) en Lucky Luciano (New York) spelen een veel grotere rol in de serie dan ik dacht. Jonathan Eig – de auteur van de biografie Get Capone dat in april 2010 uit kwam – gaat in dit interview in op de authenticiteit van het personage Capone in de serie.