Regie: Tony Scott
Cast: Denzel Washington, Rosario Dawson e.a.
Kijkwijzer: 12, geweld, angst

Zo vlak voor het einde van het jaar grijpt Unstoppable je even goed bij de ballen. Nietsnutten laten namelijk bij een rangeerterrein per ongeluk een gigantische trein onbemand wegrijden en het is aan Frank (Denzel Washington) en Will (Chris Pine) om de trein met een andere locomotief te stoppen. Bijkomende onhandigheid is dat enkele wagons met een giftige stof zijn geladen en deze explosieve mix heel veel mensenlevens kan gaan kosten.

Het bizarre aan Unstoppable is dat de bovenstaande introductie niets (of juist alles) weggeeft over het verhaal. Er is geen langdradige introductie (of nasleep): van begin af aan is er een onbemande trein op het spoor waarvan al heel snel duidelijk is dat deze zal ontsporen. Vervolgens zit je anderhalf uur lang naar een spannend en actievol stuk te kijken. Het is de enige kracht van Unstoppable: ’t grijpt je écht bij de genitaliën.

Zó goed dat een voldoende toch rechtvaardig is voor dit anderzijds meest clichématige Hollywood-werkje dat in 2010 mogelijk is.

Eindscore: 6,5