Inception
2009 kende eigenlijk ontzettend veel goede films: ik verkoos (500) Days of Summer tot de leukste, maar verder gooiden Avatar, The Hurt Locker, Inglourious Basterds, Watchmen, The Wrestler en Slumdog Millionaire hoge ogen. Allemaal toppers. Dat valt op nu dat ik in 2010 veel minder hoge cijfers heb gegeven. Het laagste cijfer in de top 10 is een 7,5: een punt minder dan in 2009! Gelukkig is er wel weer één duidelijke winnaar, let’s go!

1. Inception – Eindcijfer: 9
Waarom? The Social Network had weliswaar een hogere beoordeling, maar Inception is blijven hangen. Het einde dat open staat voor een eigen interpetatie, een geweldige Leonardo DiCaprio, toch ook weer Ellen Page. Alles klopt zoals dat alleen in een droom mogelijk is.

De muziek stond eerder deze maand al op de vierde plek bij de Album Awards 2010.

2. The Social Network – Eindcijfer: 9,5
Waarom? Een film over een website. Over een nerd die het tot multi-miljonair schopte. Over vriendschap en bedrog. Dit had een willekeurige film in het zo beperkte verhalenscala van Hollywood kunnen zijn, maar de David Fincher-vibe en de ongekende populariteit van Facebook in het echt maken dat alles aan deze film klopt.

3. Un Prophetè – Eindcijfer: 9
Waarom? Ik wilde deze film vergeten om zijn gruwelijke vertaling van de realiteit. De Scarface van z’n tijd.

4. Up in the Air – Eindcijfer: 9
Waarom? Achteraf gezien is een 9 misschien wat buitensporig hoog voor deze ietwat saaie film. Toch heb ik geen moeite met de vierde plek voor George Clooney omdat het een pakkend verhaal is, zeker in het licht van de economische crisis die dagelijks de voorpagina’s vulde toen deze film uitkwam.

5. Exit Through The Gift Shop – Eindcijfer: 8,5
Waarom? Niet alleen het verhaal van Banksy, maar ook de maker van het welbekende Barack Obama-icoon en de ‘soort van hoax’ Thierry Guetta. Briljant hoe de kijker er continu op gewezen wordt dat de (moderne) kunstwereld een luchtbel is.

6. Get Him to the Greek – Eindcijfer: 8,5 + Due Date – Eindcijfer: 7,5
Waarom?Een zomerfilm in de top 10? Twee zomerfilms in de top 10, op dezelfde plek?! Jonah Hill, Russell Brand, ik lach (pun intended) onder de tafel. Einde verhaal. Misschien heb ik de scores van deze twee films verwisseld… Due Date was in ieder geval ook lachwekkend genoeg voor een zesde plek.

7. Kick-Ass – Eindcijfer: 8,5 + Scott Pilgrim vs. The World – Eindcijfer: 70HP
Waarom? Die 70 healthpoints grap heeft z’n beste tijd gehad, maar ik moet wel consistent blijven. Nerdism schopt kont.

8. Shutter Island – Eindcijfer: 8
Waarom? Eigenlijk is dit Inception zonder stoere dromen (en Ellen Page), maar met een psychiatrische gevangenis op een eiland.

9. The Town – Eindcijfer: 7,5
Waarom? Gemaskerde bankovervallers met Iers-Amerikaanse accenten en zonder het vermogen om een plan goed voor te bereiden zijn ace. Extra punten voor Ben Affleck die niet half slecht is. Extra punten voor Jon Hamm.

10. The Blind Side – Eindcijfer: 7,5 + The Expendables – Eindcijfer: 7,5
Waarom? Net als bij The Social Network en Exit Through The Gift Shop is het de actualiteit die eigenlijk elk verhaal (hoe mager die soms ook zijn) een bepaalde impact geven. Dat is ook de reden dat ik deze 7,5 film met Sandra Bullock een tiende plek gun.

The Expendables is de beste B-film van 2010.

Guilty pleasure #1: Tomorrow, When The War Begun. Een Australische film over een groep tieners die een paar dagen gaan camperen en bij terugkomst ontdekken dat hun land is ingenomen door een onbekend leger. Een megahit Down Under die voorlopig niet naar Nederland komt (downloaden!) en waar ik in januari 2011 op terug zal komen.

Guilty pleasure #2: The Crazies. Dit had een deel Resident Evil kunnen zijn, maar dat is gezien Resident Evil: Afterlife een belediging van de griezel-actie die Crazies is.

Jason Statham in 2011: In 2010 bestuurde hij de vetste Ducati ter wereld in The Expendables, maar was de film 13 echt heel slecht (overigens met prima rol van Statham). In 2011 zien we ‘m in The Mechanic.

Fuck dat, het is Mila Kunis. 2011 gaat leuk worden!

http://youtu.be/FoKigdXnJzU