Barack ObamaHet beeld aan de rechterkant van dit artikel is gemaakt door graffiti-kunstenaar Shepard Fairey, gebaseerd op deze foto van de Associated Press. Het iconische gezicht van Barack Obama werd voorzien van kreten als ‘Hope’, ‘Change’ en ‘Progess’, het werd ook daadwerkelijk gebruikt voor de presidentscampagne in 2008 en zodoende wereldberoemd. Het AP zag er de lol niet van in en klaagde de maker aan in een rechtszaak die zich 2 jaar zou voortslepen. Afgelopen week werden beide partijen het dan eindelijk eens: Fairey zal geen gebruik meer maken van AP-foto’s, behalve voor een speciaal project, en het AP mag wat mokken en t-shirts laten bedrukken zodat er wat geld hun kant opkomt.

Bij het lezen van dit nieuwsbericht deed mij de vraag herrijzen hoe het er eigenlijk voorstaat met de doelstellingen van de Amerikaanse president. Is de roep om hope en change beantwoord? Eerder was er ‘What the fuck has Obama done so far?’, maar een blik op het aantal werklozen stemt minder positief: met 9,4% in december 2010 zijn er net zoveel mensen zonder baan als het begin van de financiële crisis in mei 2009. De Obameter van PolitiFact.com geeft een duidelijker beeld van de algehele prestaties van de regering-Obama: zeer positief.

Of het genoeg zal zijn voor een herverkiezing in 2012? Interessanter is de vraag hoe groot de kans is dat de intellectueel zeer beperkte Sarah Palin president van de wereld zal worden…