Begin 2006 schreef ik hoe geweldig het internet is en hoeveel nutteloosheid je ‘r kunt vinden. In 2011 is nutteloosheid big money: het Cheezburger Netwerk (blog) van Ben Huh heeft na een investeringsronde $30 miljoen op gehaald. Cheezburger is inmiddels uitgever van meer dan 50 websites waarvan LOLcats en Fail Blog de bekendste zijn. Hoeveel mensen ze maandelijks bereiken met plaatjes van katten en falende mensen? Een dikke 16,5 miljoen. Het netwerk verdient geld via advertenties, traditionele media publicaties zoals boeken en merchandise.

Ondertussen zijn vergelijkbare internet memes vooral via het microblogging-platform Tumblr niet meer bij te houden. Elke denkbare niche komt voorbij. Noemde Ernst-Jan Pfauth op z’n blog eerder nog een paar originele ideeën, nu is er ruimte voor ‘Asians sleeping in the library’ en ‘Women Laughing Alone With Salad’.

Eén van de nieuwste Cheezburger initiatieven? Go Cry Emo Kid.