Eind december 2010 was het groot nieuws: door het werk van hackersteam FailOverflow en de 21-jarige George Hotz (alias ‘GeoHotz’ en het brein achter het hacken van de iPhone) was de PlayStation 3 eindelijk gekraakt. Begin 2010 was het Hotz 3 jaar, 2 maanden en 11 dagen na de lancering van Sony’s spelcomputer al gelukt, maar die hack werd toen met een simpele update van alle apparaten ongedaan gemaakt. Dat is nu niet meer mogelijk en de enige mogelijkheid die Sony ziet om de macht over hun machines terug te krijgen is om de hackers aan te klagen.

Volgens de hackers gaat het om het teruggeven van de macht aan de consument die zo’n spelcomputer koopt. Met de hacks kan men allerlei eigen software draaien zoals dat ook mogelijk is met de apparaten waar ontwikkelaars over beschikken. Zie het als het ‘jailbreaken’ van een iPhone: het is dan mogelijk software te installeren die niet beschikbaar (en dus niet goedgekeurd door Apple) is in de App Store. De keerzijde van de PS3-hack is dat de online modi van veel games zeer hinderlijk verstoord worden door valsspelers. Call of Duty: Modern Warfare 2 – één van de grootste entertainment-lanceringen van 2009 en online nog steeds mateloos populair – is er eigenlijk onspeelbaar door geworden.

Zelf ondervond ik dit gisteren, the hard way. Ik had Modern Warfare 2 al tijden niet meer gespeeld door mijn werk en door Mafia 2, maar gisteren besloot ik online soldaatje te spelen. In één van de eerste rondes viel mij bovenin het scherm de zeer hinderlijk, rood-knipperende tekst ‘www.reddotcity.com’ op. Ik dacht aan reclame, maar toen ik het adres invoerde zag ik al gauw dat het om een hackers-website ging. Vreemd, want hoe was die URL nou bovenin mijn scherm gekomen?

In een andere server was de url weer verdwenen, maar kreeg ik te kampen met zaken die elke PC-gamer bekend zijn: ‘god mode’ en ‘wall hacks’. De eerste geeft spelers oneindige munitie, maar bovenal het eeuwige leven. Hele magazijnen schoot ik van korte afstand leeg, maar ze bleven leven. De ‘kill cam’ – nadat je uitgeschakeld bent krijg je als ultieme vernedering te zien hoe je tot je eind kwam – verraadde vervolgens dat sommige spelers onzichtbaar waren of door op willekeurige muren te schieten iedereen konden raken, de zogenaamde wall hack.

Vervelend, maar je kunt in dit geval eenvoudig naar een andere server. Vervelender en tot dusver onoverkoombaar is dat een andere server alle emblemen en uitdagingen voor mij vrijgaf. Het spel zelf blijft – mits er geen hackers aanwezig zijn- erg leuk, maar voor mij valt er niets meer te ontsluiten, niets meer te winnen. Tot dusver is de enige oplossing om een nieuwe PlayStation Online-account aan te maken.

Leuk dat Alexander Klöpping het onlangs in De Wereld Draait Door opnam voor de hackers-community na aanleiding van het Chaos Communication Congress in Berlijn, maar juist daar – tussen de soldeerwerken en hentai (NSFW) collecties – werden de PlayStation 3-hackers als helden ontvangen. Jammer, want het is hun werk dat anderen mensen in staat stelt online games te vernielen, het plezier weg te nemen.

En waarom? Omdat het stoer is te winnen terwijl je onverslaanbaar bent?

UPDATE 22 januari 2011: Op het forum van MW2-ontwikkelaar Infinity Ward is een topic gestart over de verschillende problemen en wat het bedrijf er aan denkt te doen. Uit de verklaring bovenin blijkt dat ze er mee bezig zijn, maar er vrij weinig aan kunnen doen. Call of Duty: Black Ops (van ontwikkelaar Treyarch) heeft wel een beveiligingssysteem tegen hackers.