Regie: Florian Henckel von Donnersmarck
Cast: Johnny Depp, Angelina Jolie e.a.
Kijkwijzer: 12, eng

Ik weet weinig van hele oude films af, maar ik kan me voorstellen dat toen Hollywood de schoonheden van Europa ontdekte, dat er ongeveer zoals in The Tourist uitgezien moet hebben. Weelderige scènes in Venetië, mooie kleding, prachtig opgemaakte acteurs en actrices. The Tourist had dat opnieuw kunnen ontdekken met de techniek van nu, scherpe dialogen. Toffe actie misschien wel, de hoofdrolspeelster toch ook niet onbekend. Jammer dat The Tourist een remake is van het Europese Anthony Zimmer uit 2005 (zeker geen klassieker) en Angelina Jolie alleen meedeed om Venetië te bezoeken…

Frank Tupelo (Depp) gaat op reis naar Venetië als hij in de trein de knappe Elise (Jolie) ontmoet en prompt door zowel Interpol als een Britse gangster verdacht wordt van het stelen van een heleboel geld. Jammer genoeg komt dit ‘avontuur’ niet veel verder dan ‘Johnny Depp en Angelina Jolie gaan naar Venetië’. The end. Onafhankelijk van de hoeveelheid acteurs en laag plamuur die je hier op aanbrengt, het is inspiratieloos.

Hoewel ik geen fan van Angelina Jolie’s acteerwerk ben ziet ze er in dit werkje prachtig uit. Van chemie zou ik niet willen spreken, maar in de meer romantische scènes met Depp komt ze puur over. Jammer is dat de kleine hoeveelheid actie en de onvermijdelijke plotwending extreem mat overkomen. Ricky Gervais had gelijk: “It seemed like everything this year was three-dimensional. Except the characters in The Tourist.” De Oscar-nominatie is schandalig, hoe de film aan deze eindscore komt is onduidelijk…

Eindscore: 4