“New times demand new journalism”, staat er op de voorpagina van TheDaily.com. Ambitieus en heldhaftig is de lancering (persbericht) van een betaalde iPad-krant door Rupert Murdoch’s media-imperium zeker weten. ‘Nieuwe’ journalistiek is eigenlijk een inhoudsloze term: de kennis en vaardigheden om naast geschreven tekst ook video, geluid, fotografie en hyperlinks aan artikelen te koppelen is voor veel journalisten nog steeds moeilijk, maar hele generaties (laten we 1975+ zeggen?) hebben dat al onder de vingers. Uniek aan The Daily is dat het de eerste iPad publicatie is met een eigen redactie, dat is een wezenlijk verschil met de applicaties van kranten en verschillende tijdschriften. Dat mag dan ook wel wat kosten: de initiële opstartkosten bedroegen $30 miljoen en volgens Alexander Klöpping zijn de productiekosten per week nog eens een half miljoen dollar. Ka-ching!

Begrijp me niet verkeerd, het is goed om te zien dat de sinistere Rupert Murdoch zich richt op hedendaagse distributiemiddelen. Het is alleen niet de heilige graal waar iedereen het over lijkt te hebben. Kom op zeg, dat je door de artikelen kunt bladeren ware het een muziekcollectie is niet nieuw, Cover Flow werd in 2006 al gekocht door Apple. Het ziet er wel heel gelikt uit, zoals we van een productie in samenwerking met Apple mogen verwachten, maar verder biedt The Daily op presentatie vlak niets nieuws. Makkelijk opvraagbare video’s, fotoalbums en bewegende infographics zagen we al in bijna elke tijdschrift app.

Desondanks zal dit een mooie (test?) case worden voor elke andere publicatie ter wereld die het aandurft weer geld te gaan vragen voor hun journalistieke werk. The Daily kost per week $0,99 en een jaarabonnement is met $39,99 per jaar spotgoedkoop ten opzichte van een ‘echte’ krant.

UPDATE 3 februari 2011, 21:05 uur: Dutch Problogger Ernst-Jan Pfauth heeft een opvallend ‘probleem’ met The Daily, eigenlijk is de app te mooi voor een krant en hij is daarom snel afgeleid van de saaie artikelen…