Regie: Paul Haggis
Cast: Russell Crowe, Elizabeth Banks e.a.
Kijkwijzer: 12, geweld, grof taalgebruik

Na gisteren kan ik me voorstellen dat het je even duizelt. Want wat is echte liefde nou écht? Nee, rozen, een familiepakket Merci en onbeschreven Hallmark-kaarten zijn ’t niet. Echte liefde is bijvoorbeeld je vrouw en de moeder van je zoontje uit de gevangenis helpen ontsnappen omdat ze onterecht vastzit voor de moord op haar bazin. Dát is liefde. Vergelijk het met de liefde die een stalker voor zijn slachtoffer voelt, maar het is liefde.

De knappe Lara Brennan (Elizabeth Banks) en de duidelijk oudere John Brennan (Russell Crowe) lijken een ideaal gezinnetje, gecomplementeerd door hun zoontje Luke. Daar komt snel verandering in als de politie hun huis binnenvalt en Lara voor moord de bak in gaat. John procedeert zich suf, maar het bewijs blijkt sluitend. Toch kan hij dit niet accepteren en hij zal alles op alles zetten om weer met haar te zijn, zelfs als hij haar daarvoor moet helpen ontsnappen.

Vooral die ontsnapping is interessant omdat Crowe zich even in de huid van Michael Scofield – de hoofdpersoon van de tv-serie Prison Break – waant. Scènes waarin hij een meesterplan uitwerkt op een kale muur in zijn huis lijken zelfs direct gekopieerd. Gelukkig krijgt hij de ruimte om het plan uit te werken en is het laatste kwart van de film minstens zo spannend als menig Prison Break-aflevering, maar moet je daar wel bijna anderhalf uur op wachten. In die anderhalf uur sleept de droevige Crowe zich zeer langzaam door de eerste voorbereidingen, maakt hij veel te veel kleine uitstapjes en ga je als kijker vooral heel erg twijfelen hoeveel John Brennan wil opofferen om weer bij zijn vrouw te zijn… Of het dat wel waard is. Het feit dat de kijker zich dat afvraagt is wellicht de bevestiging dat de liefde, echte liefde, heel erg ver gaat.

Eindscore: 7

http://youtu.be/fn1DsJZXKqY