Regie: David O. Russell
Cast: Mark Wahlberg, Christian Bale e.a.
Kijkwijzer: 12, eng, geweld, drugs- en/of alcoholmisbruik, grof taalgebruik

The Wrestler (met in de hoofdrol de wederopstanding van Mickey Rourke) bracht in 2009 het verval van de show-worstel industrie prachtig in beeld. De aftakeling van een atleet gecombineerd met zijn persoonlijke leed, het was een Oscar waardig spektakel. Rourke en Marisa Tomei wonnen uiteindelijk niet maar dat terzijde. The Fighter is ook genomineerd voor enkele Oscars dit jaar, maar is het een leuke film?

The Fighter draait om Micky Ward (Wahlberg), een jonge boxer op weg naar de top zoals we dat kennen uit de Rocky-films. Eerst is Micky eigenlijk alleen de sparringpartner van zijn halfbroer Dicky Eklund (Bale) en staat hij altijd in zijn schaduw, maar als Dicky verliest van Sugar Ray Leonard en verslaaft raakt aan drugs heeft hij in de ring weinig nog te zoeken. Micky besluit zelf professioneel te gaan boksen, maar lijkt een keuze te moeten maken tussen de sport, zijn nieuwe vriendin (Amy Adams) en zijn fanatieke moeder.

Uitermate belangrijk voor deze film is dat het verhaal van Micky Ward (actief vanaf halverwege de jaren 80, professional van 1997 tot 2003) waar gebeurd is. Dat maakt het moeilijker de makers er van te betichten een kopie van The Wrestler (en Rocky) te hebben gemaakt, maar als die vechtsport-films je niet interesseren kun je deze overslaan. Bale is heel sterk als de drugsverslaafde Eklund en doet Wahlberg’s werk daar enigszins door verbleken, maar er is één ander probleem met The Fighter. Nergens betrekt de film de kijker (emotioneel) genoeg bij de personages en hun leed om een indruk achter te laten zoals Rourke dat wel deed.

Eindscore: 7,5