Het begint toch aardig vervelend te worden als met de jaren blijkt dat het gros van de ‘originele’ Hollywood-films goedkope rip-offs van Donald Duck en Suske en Wiske verhalen zijn. Vertoonde de 3D-hit van 2009 – Avatar – eerder al veel overeenkomsten met een wazige strip, nu lijkt het voor enkele Oscars genomineerde Inception cómpleet te zijn overgenomen uit een stripboek van Dagobert Duck. Het verhaal van Uncle Scrooge: The Dream of a Lifetime uit 2002 gaat over de de Zware Jongens die bedacht hebben dat Dagobert vast over de code van zijn kluis zal dromen…

Net zoals in Inception hebben de Jongens daarna problemen om Dagobert’s droom te onderscheiden van de werkelijkheid, een probleem dat in de film is opgelost door zogenaamde ‘totems’. Dagobert heeft er ook eentje: een staaf massief goud van 25 pond. Het geven van een schok om mensen weer uit hun droomavontuur te halen? Willie Wortel zegt letterlijk “THAT’S the answer! When you FALL in a dream, you always WAKE UP!”. De rol van Donald Duck in dit verhaal? Die van Leonardo DiCaprio: de indringer, de persoon die alle gebeurtenissen uit de overlappende dromen op een rijtje heeft.

‘Limbo’ dan. De comateuze staat waarin iemand terechtkomt als hij of zij een droom niet ‘op tijd’ kan verlaten. Wortel: “If Mr. McDuck WAKES UP while the Beagle Boys’ (de Zware Jongens) mentalities are still inside his brain, they’ll be TRAPPED in their forever!” Zelfs het emotionele gegeven dat de vrouw van Leonardo DiCaprio’s personage alleen in zijn dromen nog leeft is één op één overgenomen: Dagobert’s ex-vriendin Goldie is in geen één Dagobert-strip (het personage verscheen voor het eerste in 1953) te zien behalve als hij haar bezoekt in zijn droom in The Dream of a Lifetime.

UPDATE: Goldie is wel in meerdere strips te zien al zat er tussen haar eerste verschijning in de strip Back to the Klondike (1953) en The Dream of a Lifetime (vanaf 2004 in verschillende vormen uitgegeven) een goede 50 jaar. Overeenkomsten in het schuldgevoel van beide hoofdpersonen is wat vergezocht: Leonardo DiCaprio’s personage denkt dat hij zijn vrouw heeft vermoord, Dagobert Duck zet Goldie min of meer als slaaf in wanneer hij ontdekt dat zij goud heeft gestolen.

Klinkt dit onwaarschijnlijk? Jawel, maar het stripverhaal is in zijn geheel online te lezen. See for yourself…