Een dikke vijf jaar geleden (2004/05) volgde ik TobiasBos.nl en SchrikLog.com in het opstarten van een website op een eigen server en met een echte domeinnaam. Een .com toen nog omdat het aanvragen van een .nl destijds veel meer papierwerk was, dat is nu allang niet meer zo. Enfin, Tobias is druk met z’n journalistieke carrière (o.a. bij GadgetTest.nl) en hoewel SchrikLog een tijdlang onbeschreven bleef, is de auteur sinds kort op Tumblr te vinden. Daar wil ik het over hebben, de meest ongedwongen manier om te bloggen: Tumblr.

Tumblr is eigenlijk net als Twitter een microblogdienst. Teksten zolang als die op deze site zijn eigenlijk al uit den boze. Het is een makkelijke manier van bloggen omdat je, je om weinig zaken zorgen hoeft te maken. Er zijn heel veel gratis (mooie) layouts beschikbaar en elk bericht bestempel je eenvoudig als video, afbeelding, tekst, audio of link. Veel sites komen er dan ook uit te zien als scrapbooks. Verzamelingen van vooral foto’s en video’s en het is dan ook een favoriet onder fashion bloggers. Voor de geïnteresseerden: hier een lijstje goede fashion Tumblr’s.

Logfather.com zal de overstap binnen afzienbare tijd zeker niet maken. Het draaien van je eigen content management systeem heeft zo z’n voordelen. Bovendien ben ik veel langer van stof dan goed voor me is Tumblr-lezers accepteren. Toch is het mooi om te zien dat een aantal bloggers door de laagdrempeligheid van Tumblr (en vergelijkbare services) toch door blijven gaan, Chicago Darch-Times bijvoorbeeld, nu de DarChicago.

Zie verder ook de Tumblr’s van Dutch Problogger, Swurdin, ELLE, Vice, Popular Mechanics en Comedy Central.