Twitter bestaat vandaag 5 jaar en dat is leuk, een goede reden voor een ‘Ondertussen op Twitter…’ ook. Dit is alweer nummer 23. Toch gaat mijn aandacht uit naar ene Huub uit Hilversum: hij werd gisteravond breed uitgemeten op Wired.com in het artikel ‘Listen: Secret Libya Psyops, Caught by Online Sleuths’. Wat blijkt? Met wat redelijk eenvoudige radio-ontvangstapparatuur kan hij de vliegbewegingen van de NAVO troepen boven Libië volgen. Hij plaatst type vliegtuig, codenaam, staartnummers en delen van het onderlinge verkeer vervolgens op @FMCNL.

Interessant omdat door Huub’s inspanningen is gebleken dat de Amerikanen hun zogenaamde ‘Commando Solo’ vliegtuig al hebben ingezet. Dit gigantische toestel van het type Lockheed EC-130 (een bekende term voor spelers van de Call of Duty-games) zendt gericht berichten uit naar ontvangers op de grond. Met berichten als “If you attempt to leave port, you will be attacked and destroyed immediately.”, proberen ze mogelijke tegenstand te demotiveren.