Deze presentatie toonde het ontwikkelingsteam van een applicatie voor iPhone en Android-telefoons aan mogelijke investeerders. Het was genoeg om Sequoia Capital en Bain Capital* over te halen om $41 miljoen te investeren. Opmerkelijk, vooral omdat de app in kwestie – Color (een domeinnaam van $350 duizend) – tot dusver onbegrepen is en tot kort voor de lancering (gisteren) niet echt bekend was. Bovendien gaat alle aandacht uit naar die exorbitante investering, iedereen vraagt zich af hoe bedenker Bill Nguyen het voor elkaar heeft gekregen. Laten we de app op dit moment zelf ook niet overdrijven: het is de bedoeling dat mensen met hun mobiele telefoon gezamenlijk een album creëren van video’s, foto’s en conversaties. De software interpreteert alles binnen een straal van zo’n 45 meter als iets dat een apart album waardig is.

Nguyen was tegenover Business Insider (BI) duidelijk: “Photo sharing is not our mission. We think it’s cool and we think it’s fun, but we’re a data mining company.” In ’t bewuste interview gaat hij gelukkig ook meer in op de applicatie zelf want uit de eerste recensies – volgens Nguyen afkomstig van journalisten die alleen aan de slag waren gegaan met Color – bleek vooral dat niemand enig idee had wat te doen.  Zie ook deze hilarische recensie van een gebruiker.

Een andere prangende vraag blijft: hoe is ’t Nguyen en zijn team in godsnaam gelukt $41 miljoen los te peuteren voor een tot dusver onzichtbare applicatie? Bij BI speculeerde een anonieme venture capitalist: “De investeerder met één van de beste resultaten voor start-ups (Sequoia) zou vroeg ingestapt zijn en daarna een investeerder met slechte ervaringen (Bain) hebben gevonden die voor veel meer geld betrokken is geraakt.” De eer zouden ze delen door vorige week woensdag de monster-investering gezamelijk bekend te maken.

cNET’s Caroline McCarthy reageerde daar op met een tweet: “Sounds like a good theory, except that a Color exec told me Sequoia’s $$ was nearly triple Bain’s.” De vraag blijft vooralsnog dus onbeantwoord.

* In een totaal andere discussie: beide investeringsmaatschappij zijn actieve private equity firms zoals ik die behandelde in ‘De kredietcrisis van 2012’.