Een bizarre maar zeer interessante vergelijking: het Apple van 1997 dat creatief en financieel aan de grond zat, met Ajax, dat al sinds 2003/04 geen landskampioen meer is geworden. Serie-entrepreneur en auteur Eric Bartels deed de vergelijking afgelopen dinsdag toen Oranje met 5-3 van Hongarije won in de ArenA. In het artikel ‘Ajax verdient een groot leider als Johan Cruijff’ geeft hij aan dat ‘de middelmaat’ vaak ‘groot leiders’ als een Jobs en een Cruijff in de weg staat. Jobs werd tot vlak voor zijn terugkeer bij Apple niet voor vol aangezien, de Nederlandse voetballegende kreeg tot op heden geen volmacht om van Ajax een voetbal-technisch goede organisatie neer te zetten.

Hoe raar de vergelijking op het eerste oog ook is: toen de bestuursleden van Ajax gisteravond besloten hun posities beschikbaar te stellen bevestigde een uitspraak van erelid Uri Coronel het artikel van Bartels. Letterlijk.

Uit het schitterende artikel van Bartels: Ik las vandaag een artikel van Volkskrant journalist Willem Vissers en natuurlijk krijgt Johan Cruijff ervan langs. We zijn tenslotte Nederlanders en Nederlanders hebben een ingeboren weerzin tegen grote leiders. We delegeren nou eenmaal graag verantwoordelijkheden zonder mandaat. Dat noemen we dan ‘consensus’, ‘sociaal’ of ‘poldermodel’. En daar zijn we dan nog heel trots op ook. Vissers noemt de adviezen van Cruijff dan ook ‘bevelen’.”

Vervolgens was in dit artikel van de Telegraaf de volgende quote te lezen: “We kregen alleen dictaten van hem”, vervolgde Coronel. “Acht personen moesten in éen klap weg. Daar gaat de directie over. Of we de directie nu laten bungelen? Het is de vraag wie ons nu gaan opvolgen. Als dat mensen zijn die doen wat Cruijf wil, ja dan wordt het heel lastig voor de directie.”

Zou Eric Bartels gelijk hebben en is Johan Cruijff de reddende engel van Ajax? Jobs boekte zijn eerste succes al na één jaar met de lancering van de iMac 3G in 1998. Wie weet gaat het met de Godenzonen net zo hard…