Regie: Simon West
Cast: Jason Statham, Ben Foster e.a.
Kijkwijzer: 16, geweld, angst, grof taalgebruik

Ik heb nog niet veel films gerecenseerd in 2011 waar de inhoud erg belangrijk was, of goed. De oorlogsdocu Restrepo was een waardige uitzondering op die regel, maar met The Mechanic zet ik de trend lekker door. Dit is namelijk een remake van de gelijknamige film uit 1972, toen met geweldenaar Charles Bronson, je weet wel, van die 5 delen Death Wish… Enfin, nu dus met Jason Statham in de hoofdrol. Verstand op nul en gaan!

In de eerste minuten is duidelijk dat Arthur Bishop (Statham) de beste van de beste is. Hij noemt het ‘mechanic’, maar hij is de beste huurmoordenaar. En zoals we dat kennen van James Bond-films horen daar prachtige vrouwen, auto’s en redelijk voorspelbare plotwendingen bij. Want als zijn mentor Harry (Donald Sutherland) wordt vermoord is Bishop op zichzelf aangewezen en moet hij ook nog eens diens zoon Steve (Ben Foster) de kneepjes van het vak leren.

Statham is gemaakt voor dit soort films en misschien zijn dit films ook wel gemaakt voor hem. Er is niet veel voor nodig, zolang we z’n machine-achtige lichaam maar in de weer zien met allemaal drukdoenerij. Niet meer tekst dan dat in één zin past en we zijn er alweer. Stiekem is dit misschien wel één van de meer vermakelijke Statham-films tot dusver.

Eindcijfer: 7,5

http://youtu.be/39L8egLr518=