Noob Guide to Online Marketing

Social media marketing (SMM):
Het is het nieuwe lievelingetje van de marketing community, maar krijgt nog steeds argwanende blikken van de ouwe rotten. Luister niet naar hen daar zij niet weten waar ze het over hebben. SMM is een gigantisch breed onderwerp, maar in deze gids kijken we vooral naar Facebook en Twitter en wat voor strategie je hier op los kunt laten.

#1 Claim je merk
#2 Maak een Twitter account aan
#3 Definieer je stijl
#16 Vergaar volgers op Twitter
#23 Plan je tweets
#30 Maak een Facebook fanpage aan
#31 Koppel je blog aan Facebook
#32 Trek Facebook fans aan
#39 Ga netwerken met LinkedIn
#45 Neem deel aan de conversatie
#46 Organiseer een (social media) prijsvraag

E-mail marketing:

E-mail is misschien niet zo hip, maar is bovenal onverbiddelijk. Zodra je op ‘send’ klikt kan je boodschap niet meer ongedaan gemaakt worden. We gaan niet in op het schrijven van e-mailberichten, maar focussen ons op stoerdere concepten zoals ‘druppel campagnes’ wat het verschil kan maken tussen een actief betrokken publiek en een meer aan potentiële klanten die vergeten zijn wat je ook alweer deed.

#4 Kies een e-mail provider
#5 Maak een unieke e-mail template
#17 Zet een ‘druppel’ campagne op voor acquisitie
#24 Segmenteer en maak lijstjes
#40 A/B test je e-mails

Lead Generation
Hoe kun je aan e-mail marketing doen als je geen e-mailadressen hebt? Dat is waar lead generation voor staat. We gaan je Rolodex uitbreiden door een ebook te schrijven, gebruik maken van LinkedIn en Quora en RSS lezers vangen.

#6 Gebruik FeedBurner
#7 Verzamel e-mailadressen
#25 Beantwoord vragen op LinkedIn en Quora
#33 Geef iets weg in ruil voor data

Organische zoekresultaten

Bij gebrek aan een duidelijke vertaling: organic search gaat om de zoekresultaten in een zoekmachine die op een bepaalde pagina staan omdat ze relevant zijn voor de zoekterm en niet omdat het een advertentie is. We kijken hoe je een goed ecosysteem voor jouw pagina’s kunt creëren.

#8 Maak gebruik van Webmasterhulpprogramma’s
#9 Onderzoek en verbeter zoektermen
#18 Maak het zoekmachines makkelijk
#19 Maak gebruik van SEOmoz tools
#41 Linkbuilding

Conversie optimalisatie

Beeld je een 5-baans brug in. Dit is het inkomende verkeer naar je website met de wens om bij jouw content te komen. Als de bestemmingspagina (vanaf nu ‘landingspagina’ naar het Engelse ‘landingpage’) niet aan hun wensen voldoet kan je net zo goed twee banen kapot slaan waarna het verkeer in het water stort. Met andere woorden: je gooit geld weg. Conversie optimalisatie gaat over hoe dat verkeer aankomt in een soort walhalla waar maar één ding te doen is en jij hebt iedereen verteld hoe ze het moeten doen.

#26 Één doel en call to action (CTA) voor elke pagina
#34 Beoordeel je pagina’s met de ‘conversion scorecard’
#42 A/B test je landingpagina’s
#43 Doe een 5-seconden test
#47 Vraag het je bezoekers
#48 Segmenteer inkomende verkeersbronnen

Google Analytics

Er is een reden voor dat het hoofdstukje ‘Analytics’ met grijs is weergegeven in de Engelstalige infographic: het is saai. Totdat je het goed doet. De originele auteur lijkt een fan van Google-diensten en gratis diensten dus dat komt mooi uit. In dit hoofdstuk richten we ons compleet op de teller van Google en wat voor berg input dit gaat geven voor elk ander aspect van je online marketing.

#10 Gebruik Google Analytics
#11 Stel doelen en trechters op
#12 Annoteer uitschieters in Google Analytics
#20 Laat Google Analytics unieke rapporten uitspuwen
#35 Ontdek zwaktes in je website

Content marketing

Content is niet langer de koning (content is dood hoor je zelfs weleens) maar de keizer. Het is het begin, midden en eind van je marketing verhaal en het is daarom belangrijk voor alle andere stappen die je neemt. Aan het eind van deze gids schrijf je voor je zakelijke blog, doe je aan gastbloggen, schrijf je een ebook en heb je een redactionele kalender.

#13 Begin een zakelijke blog & deel je kennis (gratis!)
#14 Plaats je artikelen bij social media hubs
#15 Voeg je artikelen toe aan Delicious
#21 Stel een redactionele kalender op
#22 Maak het delen van content makkelijk
#27 Schrijf een ebook
#36 Schrijf gast-artikelen
#44 Schrijf over anderen
#49 Maak een infographic

Betaalde zoekmachine marketing (pay per click of PPC)

PPC is de snelste manier om bezoekers naar je site te trekken, mits je het goed doet. Daarom beginnen we hier pas in de derde maand mee, want: PPC is moeilijk. Daarom gaan ook zoveel mensen op hun bek met de gratis Google AdWords-coupon. We kijken hoe het beter kan en hoe je een ‘plan B’ opstelt als je het toch door experts wilt laten doen.

#28 Maak een Google AdWords account aan
#29 Stuur verkeer naar je landingspagina(s), niet naar je homepage!
#37 Eén landingspagina per advertentiegroep
#38 Verhoog je kwaliteitsscore
#50 Vraag een PPC expert om hulp

maand #1

Om te beginnen met online marketing heb je eerst een aantal zaken nodig, te beginnen met accounts op de meest belangrijke netwerken. Dit is wellicht de drukste maand uit het programma, maar met een goede dosis enthousiasme kan je er snel doorheen gaan. Niet onbelangrijk: meet jezelf een bepaalde stijl aan.

social media marketing

1. CLAIM JE MERK
Om er voor te zorgen dat je merknaam niet ingepikt is door één of ander is het van belang om deze direct te registreren bij de belangrijkste / bekendste netwerken. Zelfs als je niet van plan bent iets te doen met een bepaald netwerk is het toch handig deze vast te leggen:

Twitter.com/merknaam
Facebook.com/merknaam*
Hyves.nl/merknaam
Youtube.com/merknaam
Linkedin.com/merknaam

* Let er bij Facebook even op dat er een strikt verschil is tussen een persoonlijke pagina en andere types. Er is keuze uit:

– Local Business or Place
– Company, Organization or Institution
– Brand or Product
– Artist, Band or Public Figure
– Entertainment
– Cause or Topic

De tweede spreekt voor zich, dat is voor zakelijke doeleinden. Bloggers kunnen aanspraak maken op de derde, als je daar op klikt krijg je de subcategorie ‘Website’ te zien.

social media marketing

2. MAAK EEN TWITTER ACCOUNT AAN

Twitter is een handig social media netwerk voor direct contact met klanten en fans van het merk. Het is daarom extra belangrijk dat de profielpagina er netjes uitziet. Dit geldt overigens voor al je (online) communicatie!

Zorg bij Twitter voor een mooie / pakkende / opvallende achtergrond. Afhankelijk van de schermresolutie van een computer is er aan de linkerkant van het scherm tussen de 100 en 200 pixels ruimte voor het ontwerp. Maak de achtergrond groter en een groot deel zal voor de meeste mensen niet zichtbaar zijn.

Omschrijf bedrijf of filosofie op een heldere manier in de ‘bio’ en voeg ook de URL toe in de daarvoor bestemde ruimte. Als er ruimte over is kunnen nog wat specifieke termen die te maken hebben met je merk of product worden bijgesloten, dit bevordert zoekopdrachten.

Het is het meest voor de hand liggend dat je avatar (de schermafbeelding die naast elke tweet verschijnt) het logo van je merk is. Let wel: mensen praten liever met een persoon dan met een merk. Een persoonlijke foto (waar je leuk op staat) is daarom wenselijk. Foto’s van kind(eren) en huisdieren zijn voor zakelijke accounts uit den boze.

TIP! Niemand vertrouwt accounts met de standaard afbeelding van een ei.

social media marketing

3. DEFINIEER JE STIJL

Idealiter schrijf je regelmatig blogartikelen of nieuws- en persberichten. Dit is namelijk voer voor je social media kanalen en kunnen eenvoudig worden gedeeld. Als dit niet het geval is, is dit geen ramp, maar weet je positie op het web. We onderscheiden er drie:

Creators (makers) delen al hun werk en kunnen uitgroeien tot ‘thought leaders’, ofwel innovatie leiders.
Curators (curatoren) geven een completer beeld van zaken, analyseren en geven dan hun eigen visie. Om veel verschillende bronnen te verzamelen is het gebruik van RSS erg handig.
Chatterboxes (kletskousen) zijn simpelweg mensen die deelnemen aan andermans discussies. Op zakelijk niveau is hier weinig mee te bereiken, behalve als je een BN’er bent en alles dat je schrijft op de voorpagina van de Telegraaf verschijnt. Dit wil niet zeggen dat je niet af en toe wat persoonlijks / menselijks mag vermelden.

TIP! Laat in het geval van Twitter zo’n 20 karakters ongebruikt, hierdoor kunnen mensen het bericht zonder enige moeite retweeten.

De meest belangrijke les die opgaat voor elke stijl en voor elk online medium: niets is zo belangrijk als authenticiteit.

e-mail marketing

4. KIES EEN E-MAIL PROVIDER

Als je denkt “Heb ik naast al mijn online accounts, nog een provider nodig?!”, dan is het antwoord “ja, dat moet”. Outlook (Express) en Gmail zijn niet flexibel genoeg voor e-mail marketing. Gelukkig hoeft de nieuwe provider niet duur te zijn en is het opzetten van een account heel eenvoudig.

Voor veel semi-professionele campagnes zal MailChimp voldoen: de service is tot 2,000 adressen en 12,000 e-mails per maand gratis (!) en bevat een aantal uiterst handige segmentatie tools.

Campaign Monitor is een vergelijkbare service die zich specifiek richt op ontwerpers. Campagnes beginnen met $5 opstartkosten en $0,01 per ontvanger.

Meer providers tref je in deze lijst. Bedenk goed wat je met je e-mail campagnes wilt doen voordat je een keuze maakt, als je niet ook nog eens meerdere e-mail provider accounts wilt managen tenminste!

e-mail marketing

5. MAAK EEN UNIEKE E-MAIL TEMPLATE

Zoals dat zo vaak het geval is: standaard geleverde templates zijn niet ideaal. Een beetje merk neemt even de moeite om een kleurenpalet samen te stellen, het liefst iets dat aansluit bij de reeds bestaande huisstijl of website.

Soms is je logo en lettertype genoeg, maar het is niet erg om een e-mail aan te kleden met een uitgebreider design.

lead generation

6. GEBRUIK FEEDBURNER

FeedBurner stelt je in staat om de lezers van je RSS feed(s) te managen. Het is een service van Google dus maak een Google-account aan en volg daarna deze stappen:

– Ga naar FeedBurner.com.
– Voeg de URL van je website / blog in en hoogstwaarschijnlijk pikt het programma direct je RSS feed op.
– Ga naar Publicize – Email Subscriptions om code te generen waarmee bezoekers van je website zich kunnen aanmelden voor een automatische nieuwsbrief.
– Klik op het kleine, grijze RSS icoontje in de linker bovenhoek voor de URL van je ‘nieuwe’ FeedBurner feed (bijv. http://feeds.feedburner.com/Logfather) en gebruik deze op je site.

Het doel is dat mensen zich abonneren op je RSS feed en dat kan met de bovenstaande stappen op twee manieren:

– Plaats de aanmeld code voor de nieuwsbrief bijvoorbeeld aan het eind van elk artikel of op elke pagina.

nieuwsbrief

– Plaats een opvallende (grote!) oranje RSS knop (bijv. rechts bovenin) met de FeedBurner URL.

Het aantal lezers via de RSS feed en een heel scala aan uiteenlopende services zijn vervolgens in het dashboard op FeedBurner.com terug te vinden. Met het aantal abonnees mag je best een beetje pronken middels de FeedBurner FeedCount widget, maar het is raadzaam dit alleen te doen als je meer dan 500 of 1000 abonnees hebt.

FeedBurner knop

lead generation

7. VERZAMEL E-MAILADRESSEN

Als je op het punt staat een nieuw (online) product of service te lanceren is het handig om wat aanknopingspunten te verzamelen, meestal in de vorm van e-mailadressen van geïnteresseerden en potentiële klanten. Maak in dit geval een eenvoudige, duidelijke landingspagina waarop bezoekers hun e-mailadres achter kunnen laten. Geef hierbij duidelijk aan dat ze meer informatie ontvangen naar mate de lancering nadert.

organische zoekmachine marketing

8. MAAK GEBRUIK VAN WEBMASTERHULPPROGRAMMA’S

In het land van de zoekmachines zijn toch zeker wel wat alternatieven voor Google, maar de zoekgigant maakt het wel heel aantrekkelijk gebruik te maken van hun services. De Google Webmasterhulpprogramma’s (Webmaster Tools) zijn daar een goed voorbeeld van. Na aanmelding van je URL maakt dit gereedschap inzichtelijk hoe Google je website ‘ziet’, welke pagina’s wel of niet gevonden worden en als er problemen zijn hoe je deze kunt oplossen.

Instellen na aanmelding doe je in 4 stappen:

1. Voeg je website toe.
2. Verifieer je site. Dit is mogelijk door een specifiek HTML-document van Google te uploaden naar je website (hiervoor is dus FTP toegang vereist) of door een klein stukje code tussen <head></head> te plaatsen. Je weet dat je het goed hebt gedaan als het bekende groene vinkje verschijnt.
3. Maak een XML sitemap. Dit is een beetje een technische aangelegenheid, maar de essentie van een sitemap is dat het aan Google (en andere zoekmachines) duidelijk maakt uit welke pagina’s jouw website bestaat. Als je toevallig werkt met WordPress is het, het makkelijkst om gebruik te maken van de Google XML Sitemap plugin. Andere systemen bieden meestal een eigen sitemap plugin aan (PivotX heeft XML Sitemap) en anders kan het ook online via de XML Sitemaps Generator.
4. Laat de Webmasterhulpprogramma’s weten waar je sitemap staat (bijv. http://www.logfather.com/sitemap.xml) en je bent klaar!

Webmasterhulpprogramma's

De hulpprogramma’s zijn erg handig wanneer zich problemen met de vindbaarheid van je website voordoen. Een onverwachte daling in bezoekersaantallen kan hier een indicator van zijn. In deze video zijn deze stappen en meer in beeld gebracht.

organische zoekmachine marketing

9. ONDERZOEK EN VERBETER ZOEKTERMEN

De belangrijkste organische zoektermen (of zinsdelen) zijn de termen waarop je gevonden wilt worden. Pagina’s moeten hiervoor geoptimaliseerd worden en het is belangrijk dat andere sites via dit soort termen naar jou toe linken. Dat laatste toont aan zoekmachines aan dat jouw pagina ‘belangrijk’ is.

Dit artikel gaat verder in op het toepassen van de juiste termen.

Google Analytics

10. GEBRUIK GOOGLE ANALYTICS

Op dit moment heb je al heel wat belangrijke zaken op orde gesteld, maar we hadden ook kunnen beginnen met Google Analytics. Kort gezegd is het ‘een gratis teller van Google’, maar het is vooral de meest uitgebreide teller die iedereen kan begrijpen. Een bekend, betaald alternatief is Adobe Omniture.

Deze video begeleid je door de installatie heen.

Google Analytics

11. STEL DOELEN EN TRECHTERS OP

De Nederlandstalige versie van Google Analytics noemt het ‘doelconversies’, dit is simpelweg de ‘actie’ die je bij bezoekers wilt activeren:

– Registreren van een account.
– Een file (bijv. een ebook) downloaden.
– Aanmelden voor een nieuwsbrief of RSS.

Bekijk en analyseer de eigen website eerst en bedenk welke acties je in de gaten zou willen houden. Voeg deze vervolgens toe aan je Analytics account. Als de acties gebaseerd zijn op een serie stappen die de bezoeker moet doorlopen, dan is het een ‘trechter’.

Hier lees en zie je hoe doelen en trechters zijn in te stellen: deel 1 en deel 2.

Google Analytics

12. ANNOTEER UITSCHIETERS IN GOOGLE ANALYTICS

Zoals je ziet ga ik er vanuit dat je inderdaad hebt gekozen voor Google Analytics om de bezoekersaantallen van je website in de gaten te houden, maar andere software zal vergelijkbare functies kennen. Een sterk blogartikel, PR evenement of aandacht van goed bezochte websites / media kan zorgen voor uitschieters in de bezoekersaantallen. Voeg op die punten een annotatie toe. Een annotatie is gewoon een korte opmerking en dit is handig als je nog eens terugkijkt en wilt weten waarom je op die specifieke dag ineens veel meer bezoekers aantrok.

Zelf doe ik hetzelfde met uitschieters naar beneden toe. Problemen met de hostingprovider of technische mankementen aan je website zijn meestal de boosdoener.

Een annotatie voeg je eenvoudig toe door op het grijze pijltje onder de bekende grafiek te klikken, rechts verschijnt dan ‘+ Nieuwe annotatie maken’ in beeld. Het is ook mogelijk om direct op een datapunt (een blauw bolletje in de grafiek) zelf te klikken.

annotatie

WebSonic legt het nog eens uit aan de hand van enkele afbeeldingen.

content marketing

13. BEGIN EEN ZAKELIJKE BLOG & DEEL JE KENNIS (GRATIS!)

Om ‘aan marketing te doen’ moet je iets (een product, service of content) hebben om te verkopen, da’s logisch. Met een product of service kan ik je niet helpen, maar er zijn wel wat tips voor het creëren van content. Een (zakelijke) blog levert de volgende voordelen op:

– Het geeft je iets om over te praten en te delen.
– Het geeft je een platform om je kennis te delen, dit kan er toe leiden dat je gezien zult worden als een expert in jouw werkveld en dit geeft af op je bedrijf of de organisatie waarvoor je werkt.
– Het zorgt er voor dat je site actief is, mensen zullen terugkomen als ze weten dat er regelmatig nieuwe artikelen verschijnen.
– Het geeft je een groter bereik want mensen zijn geneigd interessante artikelen te delen.
– Het legt de basis voor #9 organische zoektermen.

TIP! Ga zo snel mogelijk bloggen, niet nadat product of service al gelanceerd zijn. Het liefst kunnen mensen je vanaf dag één ‘volgen’.

content marketing

14. PLAATS JE ARTIKELEN BIJ SOCIAL MEDIA HUBS

Bezoekers aantrekken als je net bent begonnen is het eerste probleem waar start-ups en beginnende websites tegenaan lopen. Maak daarom gebruik van grotere netwerken: in Nederland zijn NUjij (voor nieuwsberichten) en eKudos bekende namen, voor Engelstalige content zijn Digg, Reddit en Technorati geschikt. Bekijk vooraf wat voor type artikelen en welke onderwerpen er voorbij komen, elk netwerk heeft zo z’n voorkeuren en specifieke niches.

Zelf maak ik gebruik van dlvr.it om mijn artikelen automatisch te plaatsen op Twitter, maar de service werkt ook voor Facebook, LinkedIn en Google Buzz (niemand gebruikt Buzz, dus deze naam mag je vergeten).

TIP! Niemand vind het leuk als een ander alleen z’n eigen werk plaatst of alleen onzin (bijv. spam) plaatst. Waardeer het werk van anderen en toon interesse!

content marketing

15. VOEG JE ARTIKELEN TOE AAN DELICIOUS

Voor de volledigheid wil ik deze stap niet weg laten, maar Delicious is in Nederland niet erg bekend. Bovendien heeft het geen (nauwelijks?) zin om Nederlandstalige content toe te voegen aan deze Yahoo! service. Het aanmaken van een bladwijzer (bookmark / favorieten) is wel bekend neem ik aan; Delicious maakt het mogelijk dit online te doen.

Als je in het Engels schrijft is de dienst wel aan te raden, vooral ook omdat je per link gemakkelijk kunt zien hoeveel andere leden die pagina hebben opgeslagen.

maand #2

In maand twee gaan we zaken uit de eerste maand beter vormgeven, meer richting geven. Er moet een plan komen voor je e-mail nieuwsbrief en meer volgers op Twitter zijn wenselijk.

social media marketing

16. VERGAAR VOLGERS OP TWITTER

Het aantal ‘followers’ breidt zich vooral uit als je:

– Andere mensen volgt: een aantal zal terug volgen.
– Hele vette dingen tweet: mensen zullen dit retweeten zodat weer andere mensen zien hoe vet jij bent.
– Zaken tweet die in Twitter Search verschijnen.

Als je moeite hebt interessante mensen te vinden om te volgen doe je iets verkeerd kun je door Twellow (registreren is onnodig) en Listorious (registreren is onnodig) bladeren. Zoek daarnaast eens op termen of zogenaamde hashtags binnen Twitter die te maken hebben met de industrie waarin je actief bent, volg mensen die je interessant lijken. Vergeet ook niet zelf deel te nemen, dit alles is gemaakt met de intentie om sociaal te zijn…

TIP! Mensen, boeken, websites en workshops die zeggen dat ze je aan volgers kunnen helpen zijn altijd nep.

e-mail marketing

17. ZET EEN ‘DRUPPEL’ CAMPAGNE OP VOOR ACQUISITIE & EDUCATIE

Het is gebruikelijk dat er meerdere interactie momenten nodig zijn voordat potentiële klanten hun aandacht op jou vestigen. Om er voor te zorgen dat die klant op het juiste moment aan jou denkt is het verstandig om een zogenaamde ‘druppel campagne’ (drip campaign in het Engels) uit te zetten.

Zo’n campagne is in de praktijk gewoon een serie van (geautomatiseerde) e-mails met als doel de potienele klant naar een doelconversie (#11 stel doelen en trechters op)  te leiden. Dit kan bijvoorbeeld door bij het aanmelden voor een gratis account / product /service te vragen of een periodieke mailing gewenst is. Zeg bijvoorbeeld: “[x] Ontvang onze Top 10 meest gelezen berichten van de week” of “[x] Blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en diensten”.

Een net zo belangrijk onderdeel van dit soort campagnes is om (gratis) content (in wat voor vorm dan ook) ook te delen met mensen die al betalend klant zijn. Ook als het gaat om ‘lokkertjes’ als gratis ebooks of workshops, ze kunnen nog steeds interessant zijn voor betalende klanten.

organische zoekmachine marketing

18. MAAK HET ZOEKMACHINES MAKKELIJK

De blog van je website heeft hoogstwaarschijnlijk categorieën: termen waarop je artikelen kunt indelen. Gebruik voor deze categorieën gerichte termen (zoals degene die je bedacht bij stap #9. onderzoek en verbeter zoektermen) want na verloop van tijd kunnen de individuele categorie-pagina’s uitgroeien tot nuttige verzamelingen over dat ene onderwerp.

Jammer genoeg zijn deze pagina’s – waarop alle artikelen uit één categorie te vinden zijn – voor menselijke bezoekers vaak heel saai: niets meer of minder dan de 10 laatste berichten. Om het voor die mensen wat spannender te maken en voor de zoekmachines wat interessanter is het aan te raden om een statische tekst toe te voegen met een korte uitleg over de categorie. Een lijstje met de beste artikelen uit die categorie en links naar hele andere websites met nog meer content over het onderwerp maken het echt af.

TIP! Wees niet bang om te linken naar anderen, ze zullen het waarderen!

organische zoekmachine marketing

19. MAAK GEBRUIK VAN SEOMOZ TOOLS

Voordat ik met de vertaling van deze gids begon was ik niet bekend met SEOmoz en dat ben ik nog steeds niet. De auteur van de Engelse versie vindt het na zo’n 14 duizend woorden een geschikt moment om zijn eigen bedrijven te pluggen en geef hem eens ongelijk.

Ik ben op zoek gegaan naar gratis alternatieven, maar heb deze niet gevonden. Wel kun je al hun services 30 dagen lang gratis uitproberen, daarna kost het goedkoopste pakket $99 per maand. Raven Tools is iets goedkoper en kent ook een 30 dagen versie. Uit de tekst blijkt dat SEOmoz een duidelijk beeld over de klassering van zoekwoorden op je site geeft en is het een goede indicator voor als er (technische) zaken niet kloppen waardoor zoekmachines afgeschrikt zouden kunnen worden.

Google Analytics

20. LAAT GOOGLE ANALYTICS UNIEKE RAPPORTEN UITSPUWEN

Google Analytics is eenvoudig te installeren, maar eigenlijk niemand heeft of maakt er tijd voor vrij om uren te gaan spitten in alle data. Gelukkig is er de mogelijkheid om unieke rapporten automatisch te generen. Het idee is dat je met één druk op de knop de statistieken die jij belangrijk acht naar voren kunt halen.

In het volgende voorbeeld genereren we een rapport met gegevens over de organische zoekresultaten vanuit Google, zonder verkeer vanuit betaalde advertenties . Op die manier kan er een apart rapport gemaakt worden als ik de return on investment (ROI) wil weten van m’n Adsense advertenties. In dit voorbeeld gaat het om de website Unbounce, het bedrijf van de originele auteur.

– Log in op Google Analytics.
– Ga binnen een website profiel (mits je er meerdere hebt) naar Verkeersbronnen > Zoekmachines.

Analytics rapport

– Klik op ‘Google’ en dan ‘niet-betaald’.

Analytics rapport

– Gebruik het filter onderop om merknamen (in dit geval ‘Logfather’) te filteren.

Analytics rapport

– Voeg het filter toe aan je Dashboard (bovenin).

Analytics rapport

content marketing

21. STEL EEN REDACTIONELE KALENDER OP

Een deel van het succes van een content strategie schuilt in een sterke redactionele kalender. Het helpt je deadlines te stellen (en je daar aan te houden!) en je rooster te organiseren. Je zult er verstelt van staan hoe weinig tijd je ‘overhoudt’ nadat het werken aan je complete marketing strategie is ingeroosterd… Zie het als een ‘bucket list’ – een lijst met zaken die je wilt doen voordat je komt te overlijden moet je er toch wel toe aanzetten om aan het werk te gaan!

Een simpele kalender kan er zo uitzien:

– Schrijf één artikel per week voor m’n zakelijke blog.
– Schrijf één gastblog per week. (we gaan hier verder op in bij punt #36 schrijf gast-artikelen)
– Rooster een halve dag per maand in om wat onderzoek te verrichten en inspiratie op te doen voor onderwerpen om over te schrijven voor de volgende maand.
– Beantwoord enkele vragen op LinkedIn. (meer hierover bij punt #25 beantwoord vragen op LinkedIn en Quora)
– Definieer enkele type artikelen die eenvoudig zijn te produceren. Bijvoorbeeld een lijstje met boeiende links uit het werkveld.

Dit artikel (Engelstalig) gaat dieper in op een content strategie en kalender.

content marketing

22. MAAK HET DELEN VAN CONTENT MAKKELIJK

Dit is een stap die je op steeds meer sites goed ziet gaan. Er zijn dan ook ontelbaar veel verschillende plugins die share / like / +1 / tweet knoppen toevoegen aan je artikelen en pagina’s. Bezoekers kunnen hierdoor met één klik op de knop content doorzetten en het geeft je in de meeste gevallen inzage in de hoeveelheid mensen die dat doen.

TIP! AddToAny is een populaire service en dat heeft een reden, ’t werkt perfect. Sociable was ooit vooral een WordPress plugin maar kent tegenwoordig ook een Blogger en HTML variant. Geschikt voor elke website dus! PivotX kent een eigen versie van Sociable, daar heb ikzelf nog wat code aan bijgedragen. :)

Hoewel ik het sterk afraad om bij elk artikel met de hand social media-knoppen toe te voegen (veel te veel werk en een grotere kans op foutjes!) voor de volledigheid toch wat uitleg over Facebook en Twitter:

Facebook Like (Engelstalig): De Like-knop is erg populair. Door op de knop te klikken geven mensen aan het artikel of een complete website te waarderen en verschijnt dit op hun Facebook Wall. Logfather.com maakt er ook gebruik van en vanuit technisch oogpunt is de knop niet altijd even ideaal, zo kan het zijn dat het laden van een pagina zichtbaar langer duurt omdat er informatie van Facebook-servers ingeladen moet worden. Nog een technische tip: vergeet niet om extra metatags (Engelstalig) te te voegen zodat Facebook de juiste informatie snel van je site kan plukken en dit kan weergeven op het profiel van mensen die je werk waarderen!

Facebook Like

Facebook Like Box
(Engelstalig): Als je een bedrijfspagina hebt op Facebook (dit is anders dan je persoonlijke profiel!) en al wat fans hebt kan je met een Like Box pronken. Bovendien valt dit blokje eigenlijk altijd wel op en zijn mensen dus sneller geneigd ook fan te worden van je merk.

Facebook Like Box

Twitter Retweet (Engelstalig): De officiële code voor een aantal verschillende tweet-knopen.

Twitter buttons

maand #3

De introductie van conversie optimalisatie: alle ‘leuke dingetjes’ tot dusver moeten immers wel wat gaan opleveren. Hier komt de expertise van Gardner ook aan bod: landingspagina’s, pagina’s met een duidelijk doel waar je verschillende soorten bezoekers heen kunt loodsen.

social media marketing

23. PLAN JE TWEETS

Bezoekersaantallen zijn meer onderhevig aan zaken als het weer, de tijd en nationale feestdagen dan je misschien zou verwachten. Veel zakelijke websites zien bijvoorbeeld een sterke daling op zaterdag en zondag, terwijl een site met filmrecensies een piek kan ervaren op donderdag en vrijdag als nieuwe films in de bioscoop verschijnen en mensen uitgaan. Zorg er dus voor dat je artikelen plaatst en tweet wanneer je doelgroep achter de computer zit. Mocht het nodig zijn: met Hootsuite en Timely is het mogelijk te tweeten als je er zelf niet bent.

In de Engelstalige tekst nemen ze 9 uur ’s morgens (Pacific Standard Time) als een goede tijd om te tweeten omdat:

– De westkust (Los Angeles) van de VS dan net op kantoor is en terwijl men bedenkt wat te doen die dag, al wel op internet zit.
– De oostkust (New York) aan de lunch begint en veel mensen een bammetje oppeuzelen terwijl ze ‘vrij surfen’.
– De werkdag er in Londen net op zit.

Als je het helemaal goed wilt aanpakken kan je kijken naar de data van bijvoorbeeld Google Analytics en Hootsuite om te bepalen welke tijd voor jouw doelgroep ’t beste is.

e-mail marketing

24. SEGMENTEER EN MAAK LIJSTJES

“Koop onze pinda’s!! Het zijn de beste van de hele wereld!!”

Geweldig. Tenzij de helft van je doelgroep allergisch is voor pinda’s. Het doel van segmentatie is om te communiceren met je doelgroep op een manier die relevant is voor hen. Het proces om klanten in te delen op basis van demografische gegevens of andere patronen in een e-mailprogramma is vaak al moeizaam, maar het is bijna een dagtaak om die klanten ook nog eens in lijstjes te zetten.

Toch moet je ergens beginnen, dus schrijf eerst een ‘makkelijk’ lijstje uit op basis van type gebruiker (bijv. geïnteresseerd, geregistreerd en gekocht) of alleen gratis versus betaald. Van hieruit kun je dieper gaan segmenteren, maar dat hoeft niet. Bedenk je alleen wel dat als je eenmaal een e-mail campagne gaat opzetten, je waarschijnlijk iets meer verschillende groepen wilt aanspreken dan alleen ‘gratis versus betaald’ of ‘man / vrouw’.

lead generation

25. BEANTWOORD VRAGEN OP LINKEDIN EN QUORA

LinkedIn komt nog een paar keer aan bod, maar we beginnen alvast met het aantrekken van bezoekers voor je website door dit netwerk te gebruiken. Let wel: dit is anders dan lead generation waarmee je vooral e-mailadressen wilt inwinnen.

conversie optimalisatie

26. ÉÉN DOEL EN CALL TO ACTION VOOR ELKE PAGINA

Dit is een fundamenteel concept van landingspagina’s: elke pagina zou één doel moeten hebben, een doel dat haarfijn duidelijk is voor de bezoeker. Het is hierdoor makkelijker te begrijpen voor een bezoeker wat ze aan het doen zijn en waarom en het is voor jezelf makkelijker meetbaar. Zo’n landingspagina gaat er voor zorgen dat het verkeer uit advertenties veel effectiever is dan de meeste ‘gewone’ homepages die verschillende klanten, doelen en bronnen van verkeer voor ogen hebben.

TIP! Als je gebruik maakt van online advertenties (banners, pay per click, e-mail, social media), controleer dan naar welke pagina(s) deze verwijzen. Als ze naar je homepage linken (bijv. www.logfather.com), tel dan de interactie punten (call to action’s) en links en bedenk dan hoe je dat aantal kan reduceren tot een landingspagina met één doel! Als je al gebruik maakt van een landingspagina, lees dan de tekst eens hardop voor. Is het een samenhangend verhaal of fladdert een beetje in ’t rond?

TIP! Vergeet niet dat bezoekers niet meer dan één boodschap tegelijk aankunnen.

content marketing

27. SCHRIJF EEN EBOOK

Dit is waar content marketing, lead generation en e-mail marketing samenkomen. We stelde eerder alvast dat als je een lijst e-mailadressen wilt verzamelen, je gebruik kan maken van lead gen. Om dat effectief te doen kan je iets weggeven: bijvoorbeeld een ebook. Een ebook is meestal een PDF document met daarin een bondig advies, maar het kan ook een volledig ‘boek’ zijn zoals het WordPress Handboek van Bas van der Lans dat is.

Het schrijfproces is er vooral eentje van ‘gewoon doen’. Toen de auteur begon met zijn bedrijf Unbounce besloten ze ook een ebook te schrijven: dat begon met een 2 uur durende brainstorm sessie over de inhoud. Hij verdeelde de sessie in 14 vragen en dat werden de hoofdstukken, daarna verzamelde hij alle aantekeningen en schreef hij het 27-pagina tellende ‘101 Landing Page Optimization Tips’ in een nacht.

Na het schrijven wil je dat je harde werk door zoveel mogelijk mensen gelezen wordt: geef ‘m dus gratis weg! Het doel is namelijk niet om rijk te worden door de verkoop van je ebook, maar om de aandacht te vestigen op je bedrijf / start-up. Maak aan het begin van je PDF duidelijk dat mensen het mogen delen.

betaalde zoekmachine marketing

28. MAAK EEN GOOGLE ADWORDS ACCOUNT AAN

Een voor de hand liggende stap, maar een nogal gecompliceerd proces. Lees de stap-voor-stap uitleg van Google zelf om ’t in één keer goed te doen.

betaalde zoekmachine marketing

29. STUUR VERKEER NAAR JE LANDINGSPAGINA(S), NIET NAAR JE HOMEPAGE!

Dit is de meest belangrijke les als je aan de slag gaat met betaalde online advertentiecampagnes. Het doorsturen van PPC-verkeer naar je homepage (80% van de mensen doet dit nog steeds) is krom en vooral niet effectief. Een homepage is voor meer algemene communicatie en bevat normaal gesproken meerdere boodschappen en staat dus niet in één lijn met je advertentie (zie #26 één doel en call to action voor elke pagina). Zie ook deze Engelstalige infographic over het verschil (in succes) van landingspagina’s en een homepage.

maand #4

In maand 4 laten we Twitter ‘liggen’ (constante activiteit is gewenst, maar we gaan er niets nieuws mee doen) en proberen we bezoekers om te toveren tot ‘fans’ op Facebook. Het ebook dat je afgelopen maand schreef is de basis om leads in te winnnen. Een aantal afgevinkte stappen kunnen we beoordelen aan de hand van analyses en waar nodig kunnen zaken verbeterd worden.

social media marketing

30. MAAK EEN FACEBOOK FANPAGE AAN

Als het goed is heb je allang Facebook.com/merknaam geregistreerd. Dat was namelijk de allereerste stap van dit belachelijk lange artikel. :) Het doel van deze pagina is onder meer dat mensen dan de mogelijkheid hebben om fan te worden van je merk door op de ‘Like’ (‘Vind ik leuk’ in het Nederlands) knop te klikken. Om dit te bereiken wil je 2 dingen doen:

1. Ontwerp een landingspagina om mensen over te halen lid te worden van je Facebook-pagina.
2. Stuur ook niet-fans naar deze pagina als ze voor het eerst op je Facebook-pagina komen.

Het is het makkelijkst om een afbeelding van 520 pixels breed op te maken want dat is de juiste maat voor Facebook. Er zijn veel meer interessante (interactieve) mogelijkheden, maar een afbeelding is een goed begin. Red Bull heeft bijvoorbeeld simpelweg de oproep om op Like te klikken.

Red Bull

Vervolgens is het handig als je Facebook-pagina een tabblad heeft waar deze landingspagina is terug te vinden. Dit artikel gaat daar verder op in.

social media marketing

31. KOPPEL JE BLOG AAN FACEBOOK

Een Facebook-pagina met niet zoveel activiteit is een goede indicatie voor mensen om vooral geen fan van je merk te worden. Om een constante stroom activiteit te garanderen is het aan te raden om je blog middels RSS aan je Facebook te koppelen. De Networked Blogs Facebook applicatie kan daarbij helpen.

social media marketing

32. TREK FACEBOOK FANS AAN

Net zoals je in den beginne wat volgers op Twitter wilt en wat lezers op je blog, is het handig om mensen in je omgeving (of online netwerk) te attenderen op je Facebook. Het is ‘sociaal bewijs’ (ten opzichte van een leeg restaurant) en bij 25 fans of meer kun je, je Facebook URL laten vastleggen. Familie, vrienden, (ex-)collega’s en ex-vriendinnen moeten je toch wel in staat stellen heel snel op meer dan 25 ‘fans’ te komen. Als dat je inderdaad lukt breng dan als de wiedeweerga een bezoekje aan www.facebook.com/username en LEES DAAR HEEL GOED DE INSTRUCTIES DOOR om de naam van je zakelijke account vast te stellen. Dat is namelijk maar één keer mogelijk en je wilt niet dat je persoonlijke account (als je daar onderscheidt in maakt) ineens de naam van je bedrijf draagt.

lead generation

33. GEEF IETS WEG IN RUIL VOOR DATA

Nu is de tijd aangebroken om je expertise over een bepaald onderwerp om te zetten in tips. In ruil voor data kan je het ebook dat je al hebt geschreven (#27 schrijf een ebook) weggeven, maar een rapport of white paper (een document dat ingaat op de oplossing geboden door beleid, techiek of een product) zijn ook altijd welkom.

Hiervoor moet je echt een landingspagina gebruiken om er voor te zorgen dat bezoekers niet iets anders gaan doen. Als je wat inspiratie nodig hebt voor die pagina, dit is een goed Engelstalig voorbeeld.

Het is wel belangrijk om je te realiseren dat het vragen van data (e-mailadres of anderzijds) een drempel is en de mate van populariteit van je ‘cadeau’ zal beinvloeden. Is de hoeveelheid / privacy-gevoeligheid van de informatie die je vraagt in verhouding met wat je weggeeft? Denk ook goed na over de data die je vraagt aan je bezoekers (potentiële klanten!). Ga je bijvoorbeeld iemand faxen? Precies, wees selectief!

conversie optimalisatie

34. BEOORDEEL JE PAGINA’S MET DE ‘CONVERSION SCORECARD’

Als je een landingspagina hebt die je wilt verbeteren, neem dan even 5 minuten de tijd om de 20 vragen van de ‘conversion scorecard’ te beantwoorden. Deze heb ik helaas nog niet kunnen vertalen, maar de vragen zijn niet moeilijk. Hier komt een score uit waar je grofweg uit kunt afleiden of je er alles aan hebt gedaan of dat er nog echt wel wat dingen zijn te verbeteren, als je deze gids tot op de letter volgt kom je al een heel eind. Alle punten die je nog niet hebt gedaan vormen gelijk een boodschappenlijstje.

TIP! Als je constant onder de 10 punten zit is het misschien verstandig om professiole hulp in te schakelen. Dat is helemaal niet erg, maar kost wel wat.

Google Analytics

35. ONTDEK ZWAKTES IN JE WEBSITE

De meest belangrijke onderdelen van je website zijn we tegen gekomen tijdens stap #11 stel doelen en trechters op. Bekijk nu eens de Analytics data en let vooral op:

– Hoog bouncepercentage op belangrijke (landings-)pagina’s.
– Lage conversie op welke pagina dan ook.
– Uitgangen tijdens bepaalde trechters.

Het gaat er hier om dat de zwakste schakel boven komt zodat je gerichter kunt optimaliseren.

content marketing

36. SCHRIJF GAST-ARTIKELEN

Gastbloggen is simpelweg het schrijven van een blog-artikel voor een andere website / weblog. Dit is belangrijk voor een aantal content marketing doelen:

– Jezelf positioneren als ‘expert’ op sites waar de doelgroep al komt.
– Je bereik vergroten.
– Een link vanaf een goed bezochte site is veel waard.

Zoals met veel eerdere punten over content: het begin is lastig. Je wilt best een artikel voor een ander schrijven om je eigen bereik (bezoekersaantallen) te vergroten, maar die kans krijg je waarschijnlijk niet als je nog helemaal geen naam hebt opgebouwd. Spreek in deze dus ook je eigen netwerk aan: mensen die je al kennen zijn eerder geneigd je los te laten op hun blog dan anderen. Hoe het ook zij, het is het makkelijkst om je eerst te focussen op je eigen blog (met hoogwaardige content), dit zal later deuren voor je openen.

Zorg er wel voor dat je bijdrage van hoge kwaliteit is en dat je actief reageert op eventuele reacties. Artikelen komen (op grotere blogs) echt tot leven in de reacties.

betaalde zoekmachine marketing

37. ÉÉN LANDINGSPAGINA PER ADVERTENTIEGROEP

Om de effectiviteit van verschillende reclameboodschappen te testen is de inzet van advertentiegroepen handig. Hiermee koppel je één of meerdere advertenties als groep aan een set trefwoorden.

Unbounce verdeelde een PPC-campagne in de volgende groepen:

– landing pages
– landing page templates
– lead gen

Zoals in #29 stuur verkeer naar je landingspagina(s) besproken is het voordelig om dit soort groepen een eigen landingspagina te geven. Hierdoor kun je de ervaring en boodschap voor elke groep met de hand aanpassen.

betaalde zoekmachine marketing

38. VERHOOG JE KWALITEITSSCORE

Hopelijk heb je nu een aantal verschillende landingspagina’s aangemaakt, dan gaan we die nu verbeteren voor een hogere kwaliteitsscore. Deze score (‘Quality Score’) is een variable gebruikt door Google, Yahoo en MSN die zowel de klassering als de cost per click (CPC) van advertenties beïnvloed.

De makkelijkste manier om deze score te verhogen is om het merendeel van de content en de koptekst op je landingspagina dezelfde trefwoorden mee te geven als in je advertenties. Je kunt het effect van de score ‘zien’ door twee identieke advertentiegroepen op te zetten die verwijzen naar twee landingspagina’s. Maak op één van die pagina’s een tekst die het allerbest aansluit op je advertenties en op de andere een willekeurige tekst (bijv. lorem ipsum). Vergelijk de scores in je AdWords account.

maand #5

Tijd (en geld) die je tot dusver in Twitter en Facebook hebt gestoken is zich aantoonbaar aan het uitbetalen en in maand 5 hebben we daarom de ruimte om te kijken naar het professionele netwerk van LinkedIn. Verder is de introductie van A/B tests belangrijk: e-mailcampagnes worden daardoor effectiever en het bewijs dat landingpagina’s voor veel meer doeleinder betere resultaten boeken wordt geleverd.

social media marketing

39. GA NETWERKEN MET LINKEDIN

LinkedIn is een flink professioneel netwerk dat vooral in de VS heel erg veel gebruikt wordt. Toch zijn er ook al ruim 2 miljoen Nederlandse gebruikers (Tweakers). Een account aanmaken en deze voorzien van nuttige informatie is een belangrijke eerste stap, maar er zijn nog een aantal mogelijkheden:

– Meld je aan bij een aantal ‘Groups’, hierdoor kun je ook privé met alle leden communiceren. Spam is uiteraard ongewenst.
– Stel vragen onder het tabje ‘Answers’.

LinkedIn Answers

– Maak zelf een groep aan. Dit vergt wel wat tijd want je moet het levendig houden…

e-mail marketing

40. A/B TEST JE E-MAILS

Een aantal e-mailproviders hebben een ingebouwde A/B test functie. Dit is een goed middel om er achter te komen op wat voor tekst / beeld / boodschap mensen wel/niet reageren. Test bijvoorbeeld verschillende onderwerp-regels, dag van de week, uur van de dag en ook een andere ‘Van’ naam. MailChimp heeft er een duidelijk Engelstalig artikel over.

organische zoekmachine marketing

41. LINKBUILDING

Bij gebrek aan een Nederlands woord: linkbuilding is het ‘ruilen’ van links met andere sites, jouw link op hun site en die van hen op de jouwe. Saai, maar broodnodig. Niet zozeer dat jouw link op al dan niet druk bezochte sites staat (‘links’ of ‘collega’ lijstjes staan meestal op een achteraf plekje), maar vooral omdat zoekmachines dit als waardevolle data beschouwen.

Als je wilt weten wanneer mensen naar je site linken schakel dan Google Alerts in. Deze dienst kun je zo instellen dat elke keer dat een bepaald trefwoord opgepikt is door de zoekmachine deze netjes onder elkaar in je mailbox verschijnen. Schakel deze in voor je eigen naam en/of bedrijfsnaam. Andere, iets algemenere termen (die te maken hebben met de branche waarin je actief bent) zijn ook handig als je van plan bent op de artikelen die binnenkomen te reageren.

conversie optimalisatie

42. A/B TEST JE LANDINGPAGINA’S

Als je weleens discussies hebt gevoerd over een ontwerp of layout (kleur van een knop, wel of geen video, hoeveelheid tekst etc.) dan sta je niet alleen. Iedereen maakt dat wel mee en meestal wint de baas zo’n discussie. A/B tests stellen je in staat om aannames tegen te spreken of te bewijzen, je kunt pagina’s eenvoudig tegen elkaar afzetten om te kijken welke het beste werkt. Een aantal diensten die dit testen doen:

Google Website Optimizer (GWO): hiervoor moeten wel her en der wat scripts op je site geplaatst worden, maar het is wel gratis.
Visual Website Optimizer (VWO): een visueel alternatief op GWO met wat geavanceerde opties, maar slechts 30 dagen gratis, daarna vanaf $49 per maand.
Optimizely: vergelijkbaar met VWO, 30 dagen gratis en daarna vanaf $19 per maand.

Weet je niet zeker wat je wilt testen? Gebruik de ‘conversion scorecard’ uit #34 beoordeel je pagina’s.

conversie optimalisatie

43. DOE EEN 5 SECONDEN TEST

De theorie is dat mensen ongeveer 5 seconden (of minder!) nodig hebben om te bepalen of ze op een website blijven om verder te kijken of dat ze weer verder gaan. Opdracht: jouw boodschap moet binnen die 5 seconden krachtig genoeg zijn om de aandacht vast te houden.

Om deze test goed te doen is het handig om een ‘proefkonijn’ te nemen uit je doelgroep die nog niet bekend is met het merk. Zet deze persoon achter een computer, laat je homepage 5 tot 10 seconden zien en vraag waar deze over ging. Is de propositie niet duidelijk? Dan is er werk aan de winkel!

FiveSecondTest.com laat je deze test en meer online doen.

TIP! Versimpelen is echt het toverwoord bij het verbeteren van de meeste pagina’s. Schrap zoveel mogelijk tekst , maar laat het doel (de boodschap) intact. Gebruik een duidelijke, sprekende kop.

content marketing

44. SCHRIJF OVER DERDEN

Als je over anderen schrijft, en dan bedoel ik mensen in het vak of die je inspireren, en doorlinkt verschijn je vanzelf op hun radar. Er zijn vier manieren waarop dat kan gebeuren:

– Als je naar een artikel doorlinkt komt dit in de meeste systemen (WordPress, PivotX etc.) in een melding naar boven.
– Als ze (net als jij, zie #41 linkbuilding) gebruik maken van Google Alerts voor hun eigen (domein)naam.
– Als je jouw artikel op Twitter doorzet, gebruik dan hun @gebruikersnaam in de tweet.
– Stuur ze een e-mailbericht met een link naar je eigen artikel. Veel bloggers kunnen dit waarderen!

maand #6

In de laatste maand aandacht voor marketing technieken voor (iets) gevorderden. We leren hoe je live kunt luisteren naar online conversaties over je merk (en aanverwanten), hoe je buzz kunt creëren door een prijsvraag te organiseren en hoe je om feedback kunt vragen. Geen gemakkelijke taak, maar wel een nuttige: we sluiten af met segmentatie.

social media marketing

45. NEEM DEEL AAN DE CONVERSATIE

Wat zijn de meest belangrijke termen die de core business van je bedrijf omschrijven? Grote kans dat ze dichtbij je eerdere keuzes voor organische zoekwoorden en PPC campagnes liggen. Zoek op deze termen binnen Twitter, tezamen met je merknaam. Open voor allen een apart tabblad en laat deze gedurende de werkdag open staan. Dit stelt je in staat om live op de hoogte te blijven van discussies.

TIP! Sla deze tabbladen op in je favorieten of met Twitter door op ‘+ Save this seach’ te klikken als je een zoekopdracht hebt uitgevoerd.

social media marketing

46. ORGANISEER EEN (SOCIAL MEDIA) PRIJSVRAAG

‘Prijsvraag’ klinkt in 2011 een beetje suf, maar het is een manier om wat aandacht te krijgen. Let er op dat je een prijs kiest die goed is voor je doelgroep. Dure producten als een iPad of iPhone doen het áltijd goed, maar liggen misschien nog niet binnen je budget. In het geval van diensten / abonnementen is het, het meest voor de hand liggend om een gratis account van 1 jaar aan te bieden.

Om er voor te zorgen dat mensen je prijsvraag gaan delen is het mogelijk om van het ‘deel proces’ de prijsvraag te maken. Op Twitter zie je het vaak genoeg: “Retweet zus en zo om een iPad te winnen. http://.link.nl”. Twitter is wel wat vluchtig dus een goed alternatief is om mensen lid te laten worden van je Facebook en onder alle leden de prijs te verloten.

conversie optimalisatie

47. VRAAG HET JE BEZOEKERS

We hebben al tal van verschillende manieren besproken om je optimalisatie werk te focussen op bepaalde aspecten, wat tot dusver ontbreekt is de feedback van bezoekers en (potentiële) klanten.

Vragen die je hebt kun je ‘gewoon’ stellen aan klanten middels korte onderzoekjes (bijv. met Olark of KISSinsights)  die in beeld verschijnen of door live chats (bijv. met SnapEngage). Op dit onderdeel wil ik even mijn eigen mening uitspreken: zowel pop-up onderzoekjes als live chat zijn eigenlijk altijd irritant. Hoewel je het op veel heel bekende sites wel een keertje ziet, zijn niet alleen pop-up onderzoekjes irritant, maar alles dat over de échte content heen komt is een afleiding. Wees dus zeer selectief met dit soort gereedschap!

conversie optimalisatie

48. SEGMENTEER INKOMENDE VERKEERSBRONNEN

Veel websites hebben heel verschillende verkeersbronnen. Als je er echter voor kiest om je PPC, banner, social media, e-mail en organische zoek inspanningen naar één plek door te sturen loop je tegen de volgende problemen aan:

– Moeilijker te meten: als alle data op één berg ligt is het veel lastiger om te bepalen hoe goed of slecht bepaalde bronnen het doen.
– Moeilijker te testen: je kunt een pagina niet voor een bepaalde bron stroomlijnen zonder de effectiviteit van andere bronnen schade toe te brengen.

Door te segmenteren heb je het overzicht en is het eenvoudiger te bepalen welke bronnen belangrijk zijn en welke niet. Als een kanaal onbelangrijk blijkt is het verstandig om het budget daarvoor te verlagen of de conversie te verhogen door middel van A/B tests.

content marketing

49. MAAK EEN INFOGRAPHIC

Infographics bestaan al ontzettend lang, maar sinds recente jaren zijn hele lange versies een soort cult-hit op het internet. De Noob Guide of Online Marketing is er een (ontzettend lang) schoolvoorbeeld van. Het voordeel van deze afbeeldingen is dat mensen het graag delen, maar ook opslaan als referentiemateriaal. Vergeet vooral de bekende social media knoppen niet en als het even kan ook een ‘embed’ code zodat andere sites jouw infographic makkelijk kunnen plaatsen.

LET OP! Gezien het niveau van deze gids vind ik dit punt een beetje flauw: infographics zijn namelijk best moeilijk om te maken. Werkjes met Paint, Word of PowerPoint zullen nooit serieus genomen worden dus je hebt echt wel kennis nodig van Photoshop, Illustrator of vergelijkbare software om met iets moois op de proppen te komen.

betaalde zoekmachine marketing

50. VRAAG EEN PPC EXPERT OM HULP

Nu dat je de eerste stappen op PPC-gebied hebt gezet gaat het je wellicht al voor de wind en komen er klanten binnen tegen een goede prijs. Als dat nou niet lukt is het helemaal niet erg om de hulp in te roepen van advertentie experts. Daar kan sowieso tijd mee worden uitgespaard. Ik heb zelf geen ervaring met goede Nederlandse bedrijven die dit doen, de Engelstalige tekst verwijst naar BoostCTR en Trada.

Afstudeerceremonie!!! Je bent er doorheen. 6 maanden, 50 stappen, bijna 8 duizend woorden verder. Gefeleciteerd en bedankt dat je ’t hebt gelezen. Ik hoop vooral dat je er iets aan hebt gehad natuurlijk.

Als je er nog puf voor hebt: alle ervaringen zijn nuttig en wellicht ben je zelf sites tegen gekomen die niet mogen ontbreken in de Nederlandstalige Noob Guide: Online Marketing, deel ’t in de reacties!