De discussie over games die losbarstte toen Tristan van der Vlis zes mensen in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn doodschoot, is voor menig gamer uitermate saai geworden. Net als sportschutters is er vrees voor het behoud van de eigen hobby of beperkingen in de vorm van leeftijdsgrenzen. In het Reformatorisch Dagblad verscheen daags een artikel waarin gesuggereerd wordt dat het verheerlijken van wapens een onderdeel is van de Westerse samenleving. Daarin moet ik de auteur gelijk in geven.

Na zelf jarenlang actief gegamed te hebben wist ook ik veel over het verschillende wapentuig waar je gebruik van maakt. Toen ik in Call of Duty: Black Ops niet begon met de gebruikelijke M16 van de Amerikanen, maar met de FAMAS, wist ik genoeg. Dit geweer is van Franse makelij, heeft een opvallend uiterlijk met een beugel aan de bovenkant en werkt met de moderne 5.56x45mm NATO munitie. Ik weet dit omdat je dit wapen gebruikt in mijn eerste liefde: Metal Gear Solid (PlayStation, 1998).

Toch is de discussie een beetje een non-discussie geworden, een welles-nietes. Van der Vlis zou veel Call of Duty: Modern Warfare 2 spelen, maar hoewel van dat spel wereldwijd meer dan 20 miljoen stuks zijn verkocht komen dergelijke moordpartijen vrijwel nooit voor. De Facebook-pagina van FPS Russia heeft bijna 25 duizend leden. Het is de gebruikersnaam van een Georgische jongen die op YouTube (bijna 65 duizend abonnees) filmpjes plaatst waarin hij echte wapens afvuurt. Dmitri (zo noemt hij zichzelf op Twitter, bijna 30 duizend volgers) heeft een belachelijk grappig accent (denk Borat), draagt steevast t-shirts met geestige boodschap en zinspeelt altijd op de link tussen wapens en games. Is het mogelijk om – zoals in veel games mogelijk is – met twee grote shotguns nog gericht te schieten? Heb je genoeg van je oude spelcomputer of is je Xbox 360 vastgelopen? Stuur ‘m op en Dmitri schiet er graag een gat in.

Het is een onderstreping van het Reformatisch Dagblad-artikel, maar het is vooral ook erg grappig:

AA-12 (t-shirt tekst: “I hear voices in my head but they speak Russian”)

De vernietiging van een Xbox 360

As always, have nice day!