Regie: Kenneth Branagh
Cast: Chris Hemsworth, Natalie Portman e.a.
Kijkwijzer: 12, geweld

Thor, Donar, de dondergod uit de Noorse mythologie. Zoon van Odin. Een reus, een schepper van orde in chaos. Super sterk ook, zeker met zijn hamer Mjölnir, gemaakt door dwergen en een verbastering van de Noorse term ‘dat wat staat’. Marvel doopte deze god om tot een superheld, gaf ‘m een andere Noorse god als aartsvijand en maakte De Machtige Thor lid van The Avengers.

Belangrijk om te weten want in 2012 komt er daadwerkelijk een Avengers film met in de gelederen naast Thor o.a. Iron Man, The Incredible Hulk en Captain America. De eerste twee hadden in recente jaren al eigen films, Captain America volgt in juli van dit jaar. Thor is waarschijnlijk (in Nederland) het minst in het oog springende personage: een ongeremde bruut zonder al teveel achtergrondverhaal en zonder gespecificeerde krachten. Als zoon van Odin ligt hij in lijn om de troon van Asgard te bestijgen en op dat punt stappen we het verhaal van deze film binnen.

Ruzie met zijn vader, strijdt met zijn half-broer Loki en de IJskoningen volgt. De geheim agenten van SHIELD ontbreken gelukkig niet en zo is er een redelijk dynamische gevecht tussen verschillende volken en planeten. De film stoeit wel iets teveel met een balans tussen het uitdiepen van personages, de actie en aansluiting op het huidige Marvel-universum, maar het mag de pret niet drukken. Want Thor is zo waar de grappigste superhelden-film in recente jaren. Vrijwel alle scènes met Natalie Portman als gedreven onderzoekster zijn laugh out loud materiaal! Chris Hemsworth is goed gecast als Thor, maar blijft in vergelijking met spannendere helden als Iron Man en Captain America toch wat tweedimensionaal. Misschien komt hij toch beter tot zijn recht in teamverband…

Eindcijfer: 7