Web 2.0 draait niet alleen om social media maar ook om de remix. Het combineren van meerdere bronnen (los van medium of drager: geluid, video, beeld, tekst etc. etc.) tot nieuwe of afgeleide werken. Dat is tof, zeker als men zich wat minder druk maakt over schending van copyright-rechten en nieuwe werken omarmen. Toch kan je daar ook in doorschieten: de nieuwe service BO.LT (Twitter) maakt het namelijk heel makkelijk om een webpagina te kopiëren, deze naar eigen inzicht aan te passen met het doel deze te delen met je sociale netwerk.

Het team achter BO.LT zegt er het volgende over op hun about-pagina: “Grab the pages that interest you. Cut out what is distracting, corporate, and irrelevant. Drop in images and text that can make the page come alive again. And share what you have done. Content wants to move in the social world. Give it a boost.”

Leuk een aardig idee (mooie, gestroomlijnde uitvoering ook!) maar het lijkt vooral briljant voor satirische invullingen en/of spam. De reacties van veel mensen onder dit artikel van de Huffington Post zijn redelijk eensgezind: het nut van BO.LT is onduidelijk en men is bang dat pagina’s nu wel heel makkelijk ‘gestolen’ kunnen worden of voorzien van ongewenste content. Ik vraag me af wie er überhaupt tijd voor en zin in heeft om websites van anderen te gaan verbouwen…

Ik heb nog geen toegang tot de bèta, maar als je een tijdje doorklikt op de website kom je al wel uit op een pagina waarop te zien is hoe eenvoudig dat aanpassen van een pagina verloopt. Tekstvakken en afbeeldingen zijn eenvoudig te selecteren waarna een menuutje verschijnt (zie detailfoto) om het blok aan te passen, te verwijderen of om een link toe te voegen.

BO.LT

BO.LT

Hier heb ik het logo en de tekst aangepast. De achtergrondafbeelding is verwijderd.

BO.LT

Zodra de bèta is afgelopen of ik daartoe word toegelaten kom ik er op terug. In de tussentijd: hold on to your website while you can!