En niet anders! Het lijkt haast overbodig want er zijn honderden artikelen over de beste programma’s en websites om bestanden uit te wisselen, maar nog teveel mensen (in mijn omgeving) gebruiken YouSendIt. Met meer dan 14 miljoen geregistreerde gebruikers kent iedereen wel zo iemand: e-mails met links stapelen zich op omdat gratis accounts slechts 100 MB per keer kunnen verzenden en de site zelf is lelijk. Vandaag aandacht voor WeTransfer, Google Docs en Dropbox.

WeTransfer

Ik noemde deze service recentelijk toen ik schreef over blogger Nalden. WeTransfer is een gratis en mooiere versie van YouSendIt en stelt de gebruiker in staat bestanden tot 2 GB te versturen. Een paar weken geleden bleek het ook bij Goodsie (de mooie Marktplaats): hoe simpel of doeltreffend een service ook is, het oog wil ook wat. Het komt daardoor automatisch heel keurig over als je bestanden naar klanten stuurt.

Google Docs

Zie ook de Noob Guide to Online Marketing: elke internetgebruiker zou een Google account moeten hebben. Omdat het handig is. Omdat de services van Google soepel werken. Persoonlijk ben ik wel kritisch over de interface van een aantal programma’s van de zoekgigant. FeedBurner (voor RSS feeds) ziet er trouwens niet als een Google product uit en is super verwarrend, maar ook AdSense (advertenties) en Analytics (website teller) komen op mij niet altijd even duidelijk over.

Google Docs is tot op zekere hoogte prima in orde: in een mappenstructuur vergelijkbaar met de Verkenner (of Finder voor Mac-gebruikers) kun je files neerzetten, delen met anderen en eenvoudig aanpassen. Bijkomend voordeel is dat versiebeheer geïntegreerd is. In totaal kun je hier 1 GB aan files dumpen.

Dropbox

Voor projectgroepen op mijn opleiding gebruikte ik al vaak Dropbox, maar het duurde tot afgelopen week voordat ik de dienst helemaal omarmde. Eigenlijk is dit een mooiere, betere Google Docs. Okay, hier geen eigen interpretatie van Word en PowerPoint (dus je kunt documenten niet online bewerken) maar wel een heel duidelijk overzicht van je bestanden. Gratis krijg je 2 GB tot je beschikking, maar voor de minste of geringste actie (bestanden uploaden, een video bekijken etc.) krijg je daar 250 MB bij.

Het meest handige is dat je Dropbox op je computer kunt installeren, maar dat hoeft niet. Er is dan een apart Dropbox-mapje op je harde schijf waar je eenvoudig bestanden naartoe en vandaan kunt slepen. Daarom ging ik overstag: met een laptop voor werk en meerdere computers op verschillende locaties is het rondwandelen met USB sticks onhandig en onverantwoord.

Ik hoop dat ik met dit artikel weer een paar mensen los week van hun gewoonten. Happy sharing!

UPDATE 3 juli 2011: Na eerder technisch falen waardoor accounts toegankelijk waren zonder het juiste wachtwoord te gebruiken is er nu gesteggel over de nieuwe gebruiksvoorwaarden van Dropbox. Het is handig om dit in je achterhoofd te houden, zeker als je werkt met vertrouwelijke informatie.