Ik had de nieuwe rubriek ‘Baby-Making Music’ af willen trappen met Amos Lee, maar dat voelde op Moederdag niet helemaal correct. Nu is het nog maar sterk de vraag of het tweede album van The Lonely Island wel geschikt is daar zij veel minder subtiel dan de romantische Amos zingen over (het bedrijven van) de (moeder)liefde. Zonder verder oponthoud: hoe goed kunnen er nakomelingen gemaakt worden op de muziek van Turtleneck & Chain?

The Lonely Island bestaat uit Akiva Schaffer, Jorma Taccone en frontman Andy Samberg. Je moet ze kennen van Lazy Sunday (2005) en Dick in a Box met Justin Timberlake (2006) maar het is een tijdje geleden. Op 1 januari 2011 opende deze website nog met de enorme klapper I Just Had Sex met rapper Akon, dat was de eerste single van dit album.

De bizarre teksten en platte onderwerpen op bass heavy beats zijn terug, net als de sterren om mee te helpen. Dit keer staan Michael Bolton (!), Beck, Snoop Dogg en o.a. Nicki Minaj het trio bij. Het werkt wonderwel opnieuw. Een ode aan moeders in Mama en Motherlover ft. Timberlake, een bankoverval in Shy Ronnie 2: Ronnie & Clyde ft. Rihanna en een overdonderende hook van Michael Bolton op Jack Sparrow. Het zijn de lichtpuntjes op een album waar vooral veel comedy materiaal op staat dat kijkers van Saturday Night Live zal bekoren. Muziek over seks (met moeders), piraten, Japan en homo’s doet het in de slaapkamer waarschijnlijk minder goed…

Over het scoresysteem van deze rubriek: kids doen het goed bij smeuïge teksten (speen) op zwoele, sensuele beats (rammelaar) met als het even kan een verleidelijke videoclip (melkfles). De totaalscore (babies) staat los van die criteria en kan dus altijd wat hoger of lager dan het gemiddelde uitvallen.

1 lyrics

Lyrics: Geestig, maar geen vrouw gaat het grof taalgebruik waarderen. Het vrouwelijke stemmetje van Justin Timberlake weer wel, maar hij zingt toch echt over het hebben van seks met de moeder van een vriend. Op moederdag!

2 beats

Beats: Prima in orde. Veel bass, af en toe wat elektronica. Ritmes voor de bikkels met het uithoudingsvermogen van een paard.

2 videos

Video’s: Niet opwindend, maar kudos voor Rihanna en de cameo van Jon Hamm (2:32) in Shy Ronnie 2.

1 babys

Eindscore: Opvallend leuk album, maar vooral als je alleen op je slaapkamer zit…