Een gevangenis is een plek die je niet in de Tuesday Inspiration zou verwachten. Eigenlijk het tegenovergestelde van een inspiratie injectie. Een writers block in betonnen vorm. Maar wat als je in een vallei in Colorado woont waar in totaal 13 gevangeniscomplexen staan? Twee Franse filmmakers maakte er in 2010 een interactief film spektakel van: hun documentaire Prison Valley (Facebook, Twitter) is alleen online te bekijken en biedt kijkers de mogelijkheid zichzelf een route door Canon City te banen. Er is zelfs een iPhone app.

Vanzelfsprekend gaat de film in op het Amerikaanse gevangenissysteem, waarom zoveel mensen daar in terecht komen (in totaal zo’n 7 miljoen, het meeste ter wereld) en wat dit voor de toekomst kan betekenen. De inspiratie op dinsdag staat in het teken van “the clean version of Hell”.

Na de introductie krijg je een scherm waarop je met Facebook of Twitter kunt inloggen. Dat is niet verplicht, maar het is handig omdat je dan dan op een later tijdstip kunt terugkomen naar het stuk waar je was gebleven.

Recent won de docu de eerste ‘Interactive Multimedia’ prijs van de World Press Photo.