Eerder verscheen het artikel ‘Websites kopiëren, aanpassen en delen met BO.LT’ en die service is nu compleet uit de bètafase dus een mooi moment om er eenmalig op terug te komen. Eenmalig inderdaad, want na een tijdje met de service gespeeld te hebben begrijp ik nog steeds het nut niet. Waarom wil ik sites, voordat ik ze deel via Twitter, Facebook of anderzijds, eerst aanpassen? Waar moet ik de tijd vandaan halen om andermans pagina’s aan te passen, aan te vullen of te censureren?

Dat is namelijk hoe BO.LT de eigen service aanprijst, als voorbeeld tonen ze een pagina van een woningcorporatie: “Let’s imagine this is a house we like. We’re gonna send it to mom but we don’t want her to know how much it costs. *click* So we’re just gonna delete the cost.”

http://youtu.be/xZnEEQt7MKc

Laten we voor het gemak aannemen dat de service inderdaad voor niets dan kwaad te gebruiken is. Dat is namelijk het leukst. Ik ben zelf nogal weg van de bookmark-pagina op DamnFresh.com: YouTube filmpjes, SoundCloud fragmenten en andere links prachtig vormgegeven met slechts een kleine afbeelding. Eenvoudig te gebruiken ook. Maar ik wil kwaad, ik ben wellicht een Russische spammer die z’n brood bij elkaar moet schrapen door mensen op wazige reclames te laten klikken. In dit geval is mijn klant Logfather.com. Binnen pak en beet 10 minuten heb ik alle links op www.damnfresh.com/bookmarks vervangen door links naar deze website.

Nu weet je (na het lezen van dit artikel) dat http://logfather.bo.lt/93db1 een aangepaste versie is van een bestaande pagina, maar als ik dezelfde link als http://bit.ly/jZJzyb verspreid in mijn netwerk is dat al minder duidelijk. Zelfs het logo van DamnFresh heb ik vervangen. Op de pagina zelf blijkt alleen aan een balkje rechtsonderin dat het hier om een kopie gaat.

Zonder inmenging van de auteur van een blog (of elke andere website) heb ik zijn werk geparasiteerd. Kan de auteur of een multinational hier iets aan doen? In enkele publicaties zeggen de makers er alles aan te zullen doen om het aanpassen van websites in negatieve zin (spam etc.) tegen te gaan. Ik zet daar vraagtekens bij.