“The time has come for a radical paradigm shift in branding.” Juist, een paradigma. Mooi woord wel en je hoort het niet zo heel vaak. Toch moet je even door deze woordkeuze en zweverigheid op LetsHeal.org doorprikken, denk ik. De boodschap is namelijk best nobel: onderzoek heeft uitgewezen dat veel consumenten op zoek zijn naar de zin des leven en dat de reclamewereld (!) daar wat mee moet gaan doen. Mensen zijn bedrijven die een fractie van hun inkomsten doneren zat, net als ‘goede doelen’ (linkse hobbies als u wilt) die voor een ‘donatie’ van €1 euro nabellen.

In de VS alleen al gaat er $450 miljard om in de reclamewereld. De Amsterdamse non-profit Let’s Heal vraagt zich af hoeveel er gedaan kan worden als een deel daarvan naar ‘prosocial marketing’ gaat. In ‘How Advertising Will Heal the World and Your Business’ (gratis PDF) gaat Mark Woerde verder in op wat dit is en het doet, alles is bovendien voorzien van een uitgestrekt onderzoek in 16 landen. Zweverigheid tot dusver, ik wil het ook even hebben over de vorm.

Want wat alleen een onderzoek over de Derde Wereld en goede doelen had kunnen zijn is gegoten in het aantrekkelijke jasje van een donkere site met neon-kleuren. Facebook, LinkedIn en Twitter zijn aanwezig en zowel alle onderzoeksresultaten (Excel-bestand) als het boek zijn dus gratis te downloaden. Slim gedaan want het is een nobele gedachte dat een fractie van (Westerse) marketingbudgetten een fractie van de wereldbevolking een fractie zou kunnen helpen. Alle beetjes helpen.